Drukāt šo lapu
02.03.2013 12:28

Ražots Pierīgā: Mārupē tapušās ragaviņas pamazām iebrauc Eiropas tirgū

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ragaviņas "Žube" – mazumiņš bērnības atmiņu, koka dvēsele un pārsteidzošs dizaina risinājums, kas bijis pa spēkam divām jaunajām māmiņām. Ragaviņas "Žube" – mazumiņš bērnības atmiņu, koka dvēsele un pārsteidzošs dizaina risinājums, kas bijis pa spēkam divām jaunajām māmiņām. SIA "Brambling" arhīvs

Dizaina ragaviņu "Žube" radītājas ir mārupietes Laura Baumane un Ieva Sala. "Īss, konkrēts un citās valodās neko rupju nenozīmē," ragavām doto vārdu ar humoru pamato jaunās uzņēmējas.

Ievas dzīvokļa durvis Zeltrītu ielas nama kāpņutelpā no citām atšķir līdzās novietots pamatīgs kalns ar kartona iepakojumu. Par saimnieces nodarbošanos, pārkāpjot slieksni, dzīvoklī uzkrītoši atgādina telpa, kas pieblīvēta ar ragaviņām. Ieva un Laura sēdušās biznesa ragaviņās un droši laižas pretī panākumiem.


Dīvaina ideja

Ieva ir mamma Evelīnai (4), savukārt Laura – Justīnei (3). Meitenēm ragaviņas ir organiska bērnības sastāvdaļa. Mammu bizness aug līdz ar viņām.

Ievas vīrs Normunds un Lauras vīrs Mārtiņš pirmie bija draugi un saveda kopā sievas. Turklāt ģimenes apmetušās kaimiņu mājās Mārupes pievārtē. Jaunās sievietes, SIA "Brambling" īpašnieces, ir saskanīgas biznesa partneres un kļuvušas par labām draudzenēm. Ja kādai nolaižas rokas, otra sapurina.

Laura un Ieva pirms divarpus gadiem, sākoties ziemai, meklējušas ragaviņas savām meitām, taču poļu ragavu klāsts veikalos neuzrunāja. Meklēja internetā, taču arī tīmekļa plašajā piedāvājumā nekas acis nepiesaistīja. "Zīmējam pašas?" iešāvās prātā jaunajām māmiņām. Drīz vien tapa pirmās skices, un jau tobrīd Laura un Ieva nosolījušās ideju vērst biznesā. Tomēr apkārtējie ideju turpinājuši skeptiski dēvēt par dīvainu arī tad, kad no kartona bija sameistarots pirmais ragaviņu prototips.

Pirmā investīcija bija 2000 latu – jaundibinātā SIA "Brambling" pamatkapitāls. Nākamā un lielākā, aptuveni 5000 latu, ragavu šablona izstrāde ražošanas uzņēmumā. "Ieguldījumu dēļ ir grūti atkāpties no savas idejas. Nekas cits neatliek – jāattīstās!" Ziemas žubīte – neliels ziemeļvalstu putniņš ar sārto krūtežu – ir gan uzņēmuma nosaukumā (tulkojumā no angļu valodas), gan tā vārdu nes ragavas.

70 % roku darbs
Neviena no jaunajām uzņēmējām nav nedz dizainere, nedz galdniece. Abas tikai spurdz par šādu iespēju. Ieva Latvijas Universitātē studējusi starptautiskās ekonomiskās attiecības, Laurai ir mārketinga speciālistes izglītība, un viņai ir pieredze, strādājot finanšu sfērā. Meitas auga, ragaviņu ideja brieda, un jaunās uzņēmējas nolēma pēc bērna kopšanas atvaļinājuma biroja rutīnā neatgriezties. Ģimeni uzturēt vēl nevar, bet no ragaviņu pārdošanas gūtos ienākumus ieguldīt uzņēmuma attīstībā gan var. Un vajag.

Pagājušajā ziemā sniegs bija tikai īsu brīdi, tāpēc cerētais ragaviņu noieta uzrāviens izpalika. Laura un Ieva par to neskuma, bet nemitīgi rosījās. Jaunās sievietes nelaiž garām iespējas piedalīties jauno uzņēmēju konkursos, dodas uz izstādēm. Ragaviņas "Žube" ir reizes četras dārgākas nekā parastās ragaviņas no lielveikala.

Pozitīvās emocijas un laiks, ko ģimenes pavada kopā, pateicoties ragavām, esot pirkuma pievienotā vērtība, skaidro uzņēmējas. Laura gan atzīst – tagad paskatoties uz vecajām padomju laika ragaviņām, kļuvis skaidrs, ka tās nemaz nebija tik pamatīgas, kā glabā atmiņas. "Žubes" izdevušās krietni izturīgākas. No saplākšņa izlocītās un izgrieztās detaļas kopā tur tapas un skrūves, nerūsējošā tērauda slieces pievilktas ar skrūvēm.

Ragaviņu tehniskais risinājums izveidots kopā ar Kasparu Birkenfeldu, mēbeļu ražošanas un akmens apstrādes uzņēmuma "LB Construction" projektu vadītāju. Protams, dizaina ragavas ir galvastiesu pārākas arī ar izskatu.

Lielā cena veidojas no tā, ka 70 % no ražošanas procesa ir roku darbs. Saplāksnis, pēc tam, kad lāzeriekārta ir izgriezusi detaļu formu, ar roku tiek slīpēts, pulēts, lakots. Uzņēmējas cer, ka ar laiku cenu izdosies samazināt, bet, lai tas notiktu, ir jākrītas ražošanas izmaksām. Pašlaik ragavas top SIA "Kvist" Mālpilī. Uzņēmējas nav gatavas palielināt cenu vēl vairāk, jo tad samazinās cilvēku loks, kas ragavas varēs atļauties.

Bērnu ragavas – dizaina produkts?

Izstādē Vācijā ragavas ievērojis sadarbības partneris, kurš bija pārsteigts par to, ka bērnu ragavas var būt dizaina produkts. Lai iekļūtu Vācijas tirgū, jāizpilda virkne birokrātisku prasību, kas ievērojami atšķiras no Latvijas. "Absurds – mums ir brīvas robežas, bet prasības ražotājiem katrai valstij Eiropas Savienībā ir citas," pamato Laura. Tomēr Vācijas tirgus ir tik vilinošs, ka jaunās uzņēmējas ir gatavas nedēļām nīkt, aizpildot formulārus. Vācieši pat apņēmušies saglabāt "Žubes" zīmolu. Šie četri burti vācu ausij skanot labi. Interese par Mārupes ragaviņām parādījusies arī somiem. Lauru un Ievu vilina arī Skandināvijas tirgus. Tāpat Krievija.

"Mēs pašas nemitīgi esam ziemā. Ragavas, slieces un skrūves automašīnas bagāžas nodalījumā ir visu gadu," smejas viņas. Šoziem pārdotas aptuveni 70 ragavas. "Tas nav daudz, bet esam tikai ceļa sākumā. Esam Latvijas patriotes, tomēr, tā kā sevi pēc dažiem gadiem redzam kā ragavu magnātes, jāiet ārpus mūsu valsts robežām!" puspajokam saka meitenes. "Lai nopietni strādātu Latvijā, ar entuziasmu vien ir par maz."

Ķīna saražotu daudz, ātri un lēti, bet vai joprojām varētu apgalvot, ka šādas ragavas kalpos vairākām paaudzēm? To Laura un Ieva nezina. Lai apzinātu ražošanas iespējas ārpus Latvijas, kur ražošanas izmaksas aug, nepieciešamas lielas investīcijas.

"Žube" ragavām ir dizaina parauga aizsardzība Latvijā, pārējās Eiropas Savienības valstīs, kā arī Norvēģijā, un tiek gaidīts apstiprinājums no Šveices. Laura: "Tomēr neviens no Ķīnas kopētājiem nav pasargāts. Tāpat nekad nevar zināt, kas notiek Krievijā. Galvenais bija nodrošināties Eiropas Savienībā."

Idille mežmalā

Strādāšana sev nav salīdzināma ar algotu darbu birojā, teic Ieva. Lai arī gadoties strādāt pa naktīm vai celties piecos no rīta. "Nav tā, ka jaunie uzņēmēji guļ līdz desmitiem rītā," smejas Ieva.

"Tikai izejot ārā no rāmjiem, varam iegūt kaut ko inovatīvu. Ir lietas, ko cilvēki uztver kā pašas par sevi saprotamas un ikdienā nemaz neaizdomājas, ka uz tām var paskatīties arī no cita skatupunkta," aizdomājas Laura.

Nākamos produktus Laura un Ieva cer sākt ražot jau gada beigās – līdz nākamās ziemas sākumam. Turklāt jaunie produkti drosmīgi nekopēšot panākumus guvušo ragavu dizainu. Caur puķēm jaunās uzņēmējas liek saprast, ka SIA "Brambling" preču klāstu varētu papildināt arī citām sezonām piemēroti produkti. "Arī jauno produktu galvenais mērķis joprojām būs vairot pozitīvas emocijas un stiprināt ģimeniskās vērtības. Kas var būt nozīmīgāks par ģimeni?" vien piebilst Laura.

Aizstāvot ieceri ražot ragavas ideju konkursā "Ideju kauss", Latvijas Investīciju attīstības aģentūrā bija pulcējusies nopietna žūrija, kam meitenes acu priekšā uzbūra bērnības ainas un kuru seja drīz atplauka smaidā – kurš gan nav kopā ar vecākiem ragaviņās priekpilni laidies no kalna mežmalā?

Laura Baumane (pa kreisi) atzīst – uzņēmuma mērķis ir dot iespēju ģimenēm kopā labi pavadīt laiku, bet Ieva Sala studējusi starptautiskās ekonomiskās attiecības, taču vienmēr sevī jutusi radošu dzirksti.Laura Baumane (pa kreisi) atzīst – uzņēmuma mērķis ir dot iespēju ģimenēm kopā labi pavadīt laiku, bet Ieva Sala studējusi starptautiskās ekonomiskās attiecības, taču vienmēr sevī jutusi radošu dzirksti.

 

Mēbeļu ražošanas un akmens apstrādes uzņēmuma "LB Construction" Kaspars Birkenfelds.
Mēbeļu ražošanas un akmens apstrādes uzņēmuma "LB Construction" projektu vadītājs Kaspars Birkenfelds.

"Ideju kausā 2011" iegūta 6. vieta un reklāmas aģentūras "DDB" balva, kas sniedza iespēju izstrādāt zīmolu. Laura un Ieva uzskata - ar šo balvu viņas ir patiesās konkursa uzvarētājas."Ideju kausā 2011" iegūta 6. vieta un reklāmas aģentūras "DDB" balva, kas sniedza iespēju izstrādāt zīmolu. Laura un Ieva uzskata - ar šo balvu viņas ir patiesās konkursa uzvarētājas.