Drukāt šo lapu
18.01.2012 14:36

Miers plauktos?

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lai gan “Palink grupa” noteikusi aizliegumu par maksātnespējas procesu izteikties veikalu vadītājiem un darbiniekiem, pircēju un veikala personāla vidū veikalā Salaspilī, Skolas ielā, satraukumu nemana. Foto: Imants Liepa Lai gan “Palink grupa” noteikusi aizliegumu par maksātnespējas procesu izteikties veikalu vadītājiem un darbiniekiem, pircēju un veikala personāla vidū veikalā Salaspilī, Skolas ielā, satraukumu nemana. Foto: Imants Liepa

SIA “Palink” rīkotājdirektore Dace Zundure skaidro, ka uzņēmuma akcionāri darot visu iespējamo, lai neviens no 34 “IKI” un 17 “Cento” veikaliem Latvijā netiktu slēgts, tostarp arī veikali Pierīgā – Baložos Ķekavas novadā, Salaspilī, Carnikavā, Olainē.

“Lai arī no maksātnespējas administratoru puses ir izskanējis viedoklis par iespējamu dažu veikalu slēgšanu, vēlamies uzsvērt, ka tas nenotiks. “Palink” maksātnespējas process ir absurds, un akcionāri un uzņēmuma vadība dara visu, lai tas tiktu atrisināts pēc iespējas ātrāk,” RAA apgalvoja D. Zundure.

Ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs Arvīds Kalniņš piektdien, 13. janvārī, Augstākās tiesas Senātā iesniedzis protestu saistībā ar veikalu “IKI” un “Cento” apsaimniekotāja “Palink” maksātnespējas pasludināšanu. Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa 5. janvārī nolēma pasludināt “Palink” par maksātnespējīgu. Taču “Palink” tiesas spriedumu neatzina un vērsās pie ģenerālprokurora ar lūgumu iesniegt protestu par tiesas spriedumu. Tiesā ar maksātnespējas pieteikumu bija vērsusies Krievijā dzīvojoša privātpersona Sergejs Guščins ar prasību 30 tūkstošu eiro (21,1 tūkstoša latu) apmērā, jo viņam it kā cedēts “Palink” parāds būvkompānijai “Landekss”. “Palink” noraidījis jebkādas “Landekss” prasības. Savukārt “Landekss” pārstāvji norādīja, ka “Palink” ilgstoši nav norēķinājies ar trešajām pusēm par to padarīto darbu. “Izskatās, ka Latvijā pat miljonāru var pasludināt par maksātnespējīgu,” pagājušajā nedēļā notikušajā preses konferencē situāciju komentēja Lietuvas “Palink” ģenerāldirektors Marsels Harasti. “Šis gadījums norāda uz būtiskiem trūkumiem Latvijas tiesu sistēmā. Situācija rada nepieņemamu un nepatīkamu precedentu, kas var būtiski ietekmēt investīciju vidi Latvijā,” uzskata M. Harasti. Tāpat viņš nodēvēja Latvijas tirgu par neprognozējamu un pat draudošu ārvalstu investoriem. Savukārt būvniecības uzņēmuma “Landekss” vadītājs Kaspars Žābaks pārliecināts, ka valsts ir iejaukusies tiesvedībā, nostājoties ārvalstu investoru pusē un “uzmetot” pašmāju uzņēmumu. Pēc notikušā precedenta ar lielveikalu ķēdes maksātnespējas pasludināšanu tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš ekspertu grupai uzdevis analizēt “Palink” gadījumu, lai saprastu, vai ir pamats grozīt Maksātnespējas likumu un turpmāk līdzīgi precedenti nevarētu atkārtoties.