Drukāt šo lapu
02.08.2018 14:20

"Binders" asfaltbetona rūpnīcā Vangažos jūlijā saražota miljonā tonna asfalta

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Binders" asfaltbetona rūpnīcā Vangažos jūlijā saražota miljonā tonna asfalta SIA "Binders"

Ceļu būves firmas SIA "Binders" Vangažu asfaltbetona rūpnīcā (ABR) jūlijā saražota miljonā tonna asfalta. Apjoms sasniegts 11 gadu laikā, kopš darbu sāka fundamentāli atjaunotā ražotne, ko 2007. gadā uzslēja vecās rūpnīcas vietā.

SIA "Binders" pārstāve Vita Noriņa pavēstīja, ka miljonā asfalta tonna ieklāta uz autoceļa A1 jeb uz Tallinas šosejas netālu no Svētciema, kur uzņēmums "Binders" šovasar veic ceļa seguma maiņu kopumā 33 km garā posmā no Duntes līdz Svētciemam.

Uzņēmuma speciālisti aprēķinājuši, ka ar miljons tonnām pietiek, lai noasfaltētu ceļu no Vangažiem līdz Romai ar nosacījumu, ka asfalta kārta ir 4 cm bieza, bet ceļa platums ir 4 m.

Vangažu ABR ir viena no modernākajām asfaltbetona ražotnēm Baltijā, kas izmanto šobrīd Eiropā zināmās un pielietotās asfaltbetona ražošanas tehnoloģijas. Ražotnes maksimālā jauda ir 320 t asfalta stundā. Vidējais ražošanas apjoms gadā ir 80 000 t asfalta. Saražotā daudzuma ziņā līdz šim nepārspēts ir 2013.gads, kad produkcijas apjoms sasniedza 145 867 t.

Asfaltbetona rūpnīca Vangažos ir vecākā ceļu būvmateriālu ražotne Latvijā, kas tika uzslieta 1956. gadā. Laika gaitā tā piedzīvojusi īpašnieku maiņas, kā arī vairākas pārveides un modernizācijas, līdz 2007.gadā tika pilnībā demontēta un tās vietā uzlieta jauna, ko pēc uzņēmuma "Binders" speciāla pasūtījuma izgatavoja Vācijas kompānija "AMMANN Asphalt GmbH".


Pēdējā plašākā ražotnes modernizācija tika veikta 2015.gadā, īstenojot Norvēģijas valdības līdzfinansētu projektu. Kā skaidro uzņēmumā, rūpnīcā uzstādīja vairākas jaunas iekārtas, kas tur esošos asfalta ražošanas tehnoloģiskos veidus papildināja ar trim jaunām metodēm. Tās ļauj saražot pasaulē plaši pielietotus ieklāšanas materiālus: asfaltu, kas ražots, izmantojot otrreizējo izejvielu – no ceļa nofrēzēto veco asfalta masu, ar speciālām piedevām bagātinātu silto asfaltu, kas rada iespēju palielināt transportēšanas attālumu un pazemināt ieklāšanas temperatūru, kā arī polimērmodificēto bitumenu, kura īpašības ir vērtīgas asfalta segas kvalitātes ilgtermiņa nodrošinājumam.