Drukāt šo lapu
10.07.2018 11:00

"Eko osta": "Skonto būves" vēršanās tiesībsargājošajās iestādēs nav pamatota

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Eko osta": "Skonto būves" vēršanās tiesībsargājošajās iestādēs nav pamatota pilnsabiedrība "Inčukalns EKO"

Būvfirmas SIA "Skonto būve" paziņojums par vēršanos tiesībsargājošajās iestādēs pret atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Eko osta" valdi nav pamatots, aģentūrai LETA norādīja "Eko ostas" juriste Una Vaičulēna.

LETA jau rakstīja, ka "Eko osta" iesniedza tiesā būvfirmas "Skonto būve" maksātnespējas pieteikumu, lai piedzītu parādu par sniegtajiem pakalpojumiem 1,89 miljonu eiro apmērā. Pieteikums tiesā tika iesniegts atbilstoši normatīviem par uzņēmuma paveikto darbu Valsts vides dienesta (VVD) iepirkuma "Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" projektēšana un sanācijas darbi" laikā. Zemgales rajona tiesa noraidīja "Eko ostas" pieteikumu.

Otrdien "Skonto būve" paziņoja, ka tā vērsīsies tiesībsargājošās instancēs ar iesniegumu par "Eko ostas" rīcību. Būvfirma uzskata, ka, slēpjot tiesai ziņas par savstarpēji noslēgtā līguma noteikumiem "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudronu dīķi" sanācijas darbi", "Eko osta" nepamatoti prasīja samaksu. Šī samaksa tika prasīta par to darbu, kas ietilpa darbu sadaļā, par ko pasūtītājs – VVD – tā arī nav samaksājis ģenerāluzņēmējam "Skonto būve". Par šīs summas samaksu "Skonto būve" cēla prasību tiesā pret VVD un notiek tiesvedība.

"Eko ostas" juriste uzskata, ka "Skonto būves" izplatītais paziņojums par draudiem vērsties prokuratūrā, lai ierosinātu krimināllietu pret "Eko ostas" akcionāru par apzināti nepatiesu maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu tiesā, nav pamatots. "Par vēršanos tiesā, lai īstenotu savas tiesības, nevar draudēt kriminālatbildība par neslavas celšanu. Šāda publiska iebiedēšanas taktika bija raksturīga 1990. gadu kriminālajiem grupējumiem, nevis mūsdienīgam sociāli atbildīgam uzņēmumam," uzskata Vaičulēna. "Eko osta" turpināšot "visiem iespējamiem juridiskajiem līdzekļiem" prasīt atlīdzību par nu jau pirms trim gadiem paveiktu darbu.

Kompānija "Skonto būve" ir reģistrēta 1995. gada martā, un tās pamatkapitāls ir 4 270 393 eiro. Kompānijas kapitālā 95% pieder SIA "Skonto Construction" (iepriekš – "Grif 1"), kura pastarpināti pieder Guntim Rāvim, bet 5% – SIA "M investīciju fonds", liecina "Firmas.lv" informācija.

"Skonto būves" apgrozījums finanšu gadā, kas ilga no 2015. gada 1. novembra līdz 2016. gada 31. oktobrim, bija 31,149 miljoni eiro, kas ir 3,9 reizes mazāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, bet uzņēmuma peļņa saruka 4,1 reizi un bija 1,479 miljoni eiro. Pagājušā finanšu gada rezultāti pagaidām nav publiskoti.

Savukārt "Eko osta", pēc "Firmas.lv" datiem, reģistrēta 1999. gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 2 161 737 eiro. Kompānijas lielākais dalībnieks ir Andrejs Laškovs (95%). 2016. gadā "Eko osta" strādāja ar apgrozījumu 4,185 miljonu eiro apmērā, kas ir par 5,9% mazāk nekā 2015. gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās 2,1 reizi un bija 173 568 eiro. Kompānijas pagājušā gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.