Drukāt šo lapu
02.07.2018 07:50

Lidosta, taksometri un nevarība

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lidosta, taksometri un nevarība publicitātes

Haoss un nekvalitatīvs serviss – tik skarbs ir lidostas "Rīga" vadības vērtējums par situāciju, kāda izveidojusies lidostā saistībā ar taksometru pārvadājumiem. Kopš šā gada marta taksometru tarifiem vairs nav "griestu"...

...un, ja iepriekš pašvaldības ar saviem saistošajiem noteikumiem varēja noteikt maksimālo augstāko tarifu, kādu drīkst pieprasīt par pakalpojumu, tagad katrs taksometru pakalpojumu sniedzējs Rīgas plānošanas reģionā apstiprina minimālo un maksimālo tarifu pēc saviem ieskatiem, un tas var būt neierobežoti augsts. Līdz ar to kosmiskas cenas, piemēram, 70 eiro līdz galvaspilsētas centram šobrīd ir pilnīgi legālas.

Atšķirīgas cenas vietējiem un ārzemniekiem

Ir agrs otrdienas rīts, un, ierodoties lidostā, redzams, ka taksometru rinda nav pārāk gara. Iespējams, tas saistīts ar pienākušo reisu skaitu, un to nav daudz – kā liecina lidostas reisu saraksts, ap pulksten septiņiem no rīta paredzēta vien dažu lidmašīnu nolaišanās. Lielākā aktivitāte sāksies ap desmitiem, vienpadsmitiem. "Rīgas Apriņķa Avīze" veica improvizētu cenu aptauju, interesējoties, ar kādu naudas summu jārēķinās, lai nokļūtu pilsētas centrā. Izrādās, ka piedāvājums ir atšķirīgs – tas ir atkarīgs no tā, vai taksometra vadītājs jūs notur par vietējo vai ārzemnieku. Latviski jautājot, tiek saņemta atbilde, ka tas maksāšot 30 eiro, savukārt pēc brīža tas pats vadītājs pārim, kurš jautājumu uzdod angliski, atbild, ka līdz viesnīcai aizvizināšot viņus «pa lēto», proti, par 50 eiro. Šādu summu nosauc arī cits taksometra vadītājs, kurš piedāvā savus pakalpojumus tiem pasažieriem, kuri stāv rindā, lai nokļūšanai līdz pilsētas centram izvēlētos lētāku variantu – mikroautobusu.

Lai gan taksometru vadītāji acīm redzami ir ieinteresēti "nomakšķerēt" pasažierus, rīta agrumā vairākums cilvēku tomēr izvēlas doties prom no lidostas vai nu ar personīgo auto, vai izmanto sabiedriskā transporta pakalpojumus, kas, nopērkot biļeti turpat lidostā esošajā "Narvesen" kioskā, izmaksā 1,15 eiro.

Lidosta – situācijas ķīlniece

Problēmas ar taksometru pārvadājumiem no lidostas nav jauna problēma, jo tā dēvētie takšu kari, izmantojot tādas metodes kā teritorijas dalīšana jeb teritorijas aizņemšana, nelaižot tajā citus taksometrus, riepu duršana utt., šajā teritorijā norisinājušies jau iepriekš, tomēr, kā skaidro lidostas pārstāve Laura Karnīte, pašreizējā situācija ir veidojusies vairāku apstākļu sakritības rezultātā. Viens no tiem ir pērn rudenī pieņemtais Administratīvās apgabaltiesas spriedums viena taksometru pakalpojumu sniedzēja sūdzībā pret lidostu, saskaņā ar kuru lidostai, lai nodrošinātu "brīvu konkurenci", tika aizliegts jebkādā veidā iejaukties taksometru pakalpojumu sniegšanā lidostas teritorijā un bija jānodrošina brīva piekļuve klientu uzņemšanas zonai jebkuram taksometru pakalpojumu sniedzējam.

"Iepriekš pakalpojumus šajā zonā varēja sniegt tikai tās taksometru kompānijas, kuras atbilda noteiktām lidostas izvirzītām kvalitātes prasībām, piemēram, transportlīdzekļu vecums un tehniskais stāvoklis, šoferu valodas zināšanas, spēja nodrošināt konkrētu automašīnu skaitu pie lidostas,» uzsver Laura Karnīte. Otra lieta esot tarifu griestu atcelšana kopš šā gada marta, un, lai gan maksimālajam tarifam pasažieru informēšanai jābūt norādītam uz taksometra durvīm, lidostas pārstāve atzīst, ka arī šīs summas var būt astronomiskas. "Dažiem takšiem nolīgšanas maksa vien ir 15 eiro," – tā Laura Karnīte. "Šīs brīvās konkurences apstākļos pasažieri ir spiesti maksāt neadekvāti augstu cenu, un tas ir pilnīgi legāli, turklāt pakalpojums nereti tiek atteikts pasažieriem, kuru galamērķis ir tuvu – Mārupē, Imantā, Pārdaugavā –, vai arī nav pieejams diennakts laikos, kad lidostā pienāk maz reisu un taksistiem ir izdevīgāk strādāt kur citur. Arī pakalpojumu kvalitāte ir dramatiska – mašīnas ir vecas un netīras, piesmēķētas, šoferi nerunā nevienā svešvalodā, tērpušies treniņtērpos, ik pa laikam notiek taksistu savstarpējie konflikti par vietu rindā, par tiesībām uzņemt pasažieri utt.Tas viss, protams, atstāj graujošu iespaidu uz lidostas un Latvijas tēlu – sūdzību skaits, ko lidosta saņem par taksometru pakalpojumiem, sliktu servisu, augstām cenām un apkrāpšanu, aug ar katru dienu!"

Lai gan problēma ir skaidri redzama, lidostai šobrīd neesot nekādu iespēju mainīt situāciju, jo «mūsu rokas pilnībā sasien tiesas spriedums. Jebkādas darbības, lai sakārtotu taksometru pakalpojumu sniegšanu lidostas teritorijā, var tikt uzskatītas par sprieduma neizpildi,» skaidro Laura Karnīte.

"Bardaks" sācies arī pilsētas centrā

"Situācija ar nesamērīgi augstām cenām nav tikai lidostas problēma. Pamazām šī problēma pārceļas arī uz pilsētas centru, kur uzturas ārzemnieki, kas izmanto taksometru pakalpojumus," atzīst Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas vadītājs Ivo Ošenieks. "Ir jāsaprot, ka šai problēmai ir divas puses: no vienas – taksometru pārvadājumi ir tāds pats bizness kā citi, un uzņēmums ir tiesīgs pats noteikt tarifu, kādu piemērot saviem pakalpojumiem, un tas ir normāli. Taču otra lieta ir negodprātīgi taksometru vadītāji, kuri pieprasa apstiprinātajam tarifam neatbilstošu cenu, un, lūk, tā ir īstā problēmas sakne – pasažieru apkrāpšana." Ivo Ošenieks atzīst, ka risinājums būtu jau izveidotajā taksometru vadītāju reģistrā ieviest stingras sankcijas pret tiem pārvadātājiem, kuri pieķerti, prasot neadekvāti augstu samaksu par pakalpojumu. "Ilgtermiņā būtu jābūt tā – ja taksometra vadītājs ir krāpis klientu, viņam uz pieciem gadiem tiktu anulēta taksometra vadītāja licence," skarbs ir Ivo Ošenieks.

Cer uz likuma grozījumiem

Lidosta "Rīga" atrodas Mārupes novada teritorijā, un, runājot par haosu taksometru pārvadāšanā, Mārupes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Žunde atzīst, ka pašvaldības izsniegtās licences bija spēkā līdz 30. aprīlim un no šā gada 1. maija speciālās atļaujas pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometriem izsniedz Rīgas plānošanas reģions. Tāpat šobrīd Mārupes novada pašvaldības policija neveic kārtības nodrošināšanu lidostas teritorijā, uzskatot, ka tas būtu jādara Valsts policijai. Kārtības nodrošināšana ir tas, ko no pašvaldības un Valsts policijas gaida gan lidostas "Rīga" vadība, gan Pasažieru pārvadātāju asociācija.

Jautāta, ko Mārupes pašvaldība var darīt un kas ir izdarīts pakalpojuma uzlabošanai, Ilze Žunde teic: "Uzsākām sarunas ar lidostu "Rīga" par iespēju īstenot informatīvos pasākumus tūristiem – kas viņiem būtu jāzina par taksometru pakalpojumu izmantošanu. Tomēr pēc regulējuma izmaiņām šis darbs nav ticis īstenots. Redzam, ka šeit ir nepieciešami risinājumi valstiskā līmenī."

Kamēr risinājumi valstiskā līmenī netiek īstenoti, tūristi un steidzīgi lidostas pasažieri ir mērķauditorija superdārgam taksometra pakalpojumam ar nožēlojamu servisu, kuru trīsstāvu leksikā piedāvā šoferi treniņbiksēs.

Kā rīkoties?

Izmantojot taksometra pakalpojumus, jāņem vērā:
1) taksometriem nav tarifa griestu, tāpēc jāpievērš uzmanība tam, kāds tarifs norādīts uz taksometra durvīm;
2) pasažieriem ir tiesības izvēlēties jebkuru taksometru, ne tikai to, kurš ir pirmais rindā, kā tūristiem mēģina iestāstīt lidostā;
3) taksometra vadītājs nevar atteikt braucienu arī nelielos attālumos;
4) taksometra vadītājam ir jāizsniedz čeks par braucienu.

Citas transporta alternatīvas:
1) izmantot sabiedrisko transportu – autobusu vai mikroautobusu;
2) izsaukt taksometru no pilsētas – nav obligāti jāizmanto lidostā pieejamo taksometru pakalpojumi;
3) braukt ar savu automašīnu;
4) piezvanīt draugam, radam vai kaimiņam un lūgt izpalīdzēt ar atvešanu/aizvešanu.

Haoss un nekvalitatīvs serviss – tik skarbs ir lidostas «Rīga» vadības vērtējums par situāciju, kāda izveidojusies lidostā saistībā ar taksometru pārvadājumiem. Kopš šā gada marta taksometru tarifiem vairs nav «griestu», un, ja iepriekš pašvaldības ar saviem saistošajiem noteikumiem varēja noteikt maksimālo augstāko tarifu, kādu drīkst pieprasīt par pakalpojumu, tagad katrs taksometru pakalpojumu sniedzējs Rīgas plānošanas reģionā apstiprina minimālo un maksimālo tarifu pēc saviem ieskatiem, un tas var būt neierobežoti augsts. Līdz ar to kosmiskas cenas, piemēram, 70 eiro līdz galvaspilsētas centram šobrīd ir pilnīgi legālas.

 

Atšķirīgas cenas vietējiem un ārzemniekiem

Ir agrs otrdienas rīts, un, ierodoties lidostā, redzams, ka taksometru rinda nav pārāk gara. Iespējams, tas saistīts ar pienākušo reisu skaitu, un to nav daudz – kā liecina lidostas reisu saraksts, ap pulksten septiņiem no rīta paredzēta vien dažu lidmašīnu nolaišanās. Lielākā aktivitāte sāksies ap desmitiem, vienpadsmitiem. «Rīgas Apriņķa Avīze» veica improvizētu cenu aptauju, interesējoties, ar kādu naudas summu jārēķinās, lai nokļūtu pilsētas centrā. Izrādās, ka piedāvājums ir atšķirīgs – tas ir atkarīgs no tā, vai taksometra vadītājs jūs notur par vietējo vai ārzemnieku. Latviski jautājot, tiek saņemta atbilde, ka tas maksāšot 30 eiro, savukārt pēc brīža tas pats vadītājs pārim, kurš jautājumu uzdod angliski, atbild, ka līdz viesnīcai aizvizināšot viņus «pa lēto», proti, par 50 eiro. Šādu summu nosauc arī cits taksometra vadītājs, kurš piedāvā savus pakalpojumus tiem pasažieriem, kuri stāv rindā, lai nokļūšanai līdz pilsētas centram izvēlētos lētāku variantu – mikroautobusu.

Lai gan taksometru vadītāji acīm redzami ir ieinteresēti «nomakšķerēt» pasažierus, rīta agrumā vairākums cilvēku tomēr izvēlas doties prom no lidostas vai nu ar personīgo auto, vai izmanto sabiedriskā transporta pakalpojumus, kas, nopērkot biļeti turpat lidostā esošajā «Narvesen» kioskā, izmaksā 1,15 eiro.

 

Lidosta – situācijas ķīlniece

Problēmas ar taksometru pārvadājumiem no lidostas nav jauna problēma, jo tā dēvētie takšu kari, izmantojot tādas metodes kā teritorijas dalīšana jeb teritorijas aizņemšana, nelaižot tajā citus taksometrus, riepu duršana utt., šajā teritorijā norisinājušies jau iepriekš, tomēr, kā skaidro lidostas pārstāve Laura Karnīte, pašreizējā situācija ir veidojusies vairāku apstākļu sakritības rezultātā. Viens no tiem ir pērn rudenī pieņemtais Administratīvās apgabaltiesas spriedums viena taksometru pakalpojumu sniedzēja sūdzībā pret lidostu, saskaņā ar kuru lidostai, lai nodrošinātu «brīvu konkurenci», tika aizliegts jebkādā veidā iejaukties taksometru pakalpojumu sniegšanā lidostas teritorijā un bija jānodrošina brīva piekļuve klientu uzņemšanas zonai jebkuram taksometru pakalpojumu sniedzējam.

«Iepriekš pakalpojumus šajā zonā varēja sniegt tikai tās taksometru kompānijas, kuras atbilda noteiktām lidostas izvirzītām kvalitātes prasībām, piemēram, transportlīdzekļu vecums un tehniskais stāvoklis, šoferu valodas zināšanas, spēja nodrošināt konkrētu automašīnu skaitu pie lidostas,» uzsver Laura Karnīte. Otra lieta esot tarifu griestu atcelšana kopš šā gada marta, un, lai gan maksimālajam tarifam pasažieru informēšanai jābūt norādītam uz taksometra durvīm, lidostas pārstāve atzīst, ka arī šīs summas var būt astronomiskas. «Dažiem takšiem nolīgšanas maksa vien ir 15 eiro,» – tā Laura Karnīte. «Šīs brīvās konkurences apstākļos pasažieri ir spiesti maksāt neadekvāti augstu cenu, un tas ir pilnīgi legāli, turklāt pakalpojums nereti tiek atteikts pasažieriem, kuru galamērķis ir tuvu – Mārupē, Imantā, Pārdaugavā –, vai arī nav pieejams diennakts laikos, kad lidostā pienāk maz reisu un taksistiem ir izdevīgāk strādāt kur citur. Arī pakalpojumu kvalitāte ir dramatiska – mašīnas ir vecas un netīras, piesmēķētas, šoferi nerunā nevienā svešvalodā, tērpušies treniņtērpos, ik pa laikam notiek taksistu savstarpējie konflikti par vietu rindā, par tiesībām uzņemt pasažieri utt.Tas viss, protams, atstāj graujošu iespaidu uz lidostas un Latvijas tēlu – sūdzību skaits, ko lidosta saņem par taksometru pakalpojumiem, sliktu servisu, augstām cenām un apkrāpšanu, aug ar katru dienu!»

Lai gan problēma ir skaidri redzama, lidostai šobrīd neesot nekādu iespēju mainīt situāciju, jo «mūsu rokas pilnībā sasien tiesas spriedums. Jebkādas darbības, lai sakārtotu taksometru pakalpojumu sniegšanu lidostas teritorijā, var tikt uzskatītas par sprieduma neizpildi,» skaidro Laura Karnīte.

 

«Bardaks» sācies arī pilsētas centrā

«Situācija ar nesamērīgi augstām cenām nav tikai lidostas problēma. Pamazām šī problēma pārceļas arī uz pilsētas centru, kur uzturas ārzemnieki, kas izmanto taksometru pakalpojumus,» atzīst Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas vadītājs Ivo Ošenieks. «Ir jāsaprot, ka šai problēmai ir divas puses: no vienas – taksometru pārvadājumi ir tāds pats bizness kā citi, un uzņēmums ir tiesīgs pats noteikt tarifu, kādu piemērot saviem pakalpojumiem, un tas ir normāli. Taču otra lieta ir negodprātīgi taksometru vadītāji, kuri pieprasa apstiprinātajam tarifam neatbilstošu cenu, un, lūk, tā ir īstā problēmas sakne – pasažieru apkrāpšana.» Ivo Ošenieks atzīst, ka risinājums būtu jau izveidotajā taksometru vadītāju reģistrā ieviest stingras sankcijas pret tiem pārvadātājiem, kuri pieķerti, prasot neadekvāti augstu samaksu par pakalpojumu. «Ilgtermiņā būtu jābūt tā – ja taksometra vadītājs ir krāpis klientu, viņam uz pieciem gadiem tiktu anulēta taksometra vadītāja licence,» skarbs ir Ivo Ošenieks.

 

Cer uz likuma grozījumiem.

Lidosta «Rīga» atrodas Mārupes novada teritorijā, un, runājot par haosu taksometru pārvadāšanā, Mārupes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Žunde atzīst, ka pašvaldības izsniegtās licences bija spēkā līdz 30. aprīlim un no šā gada 1. maija speciālās atļaujas pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometriem izsniedz Rīgas plānošanas reģions. Tāpat šobrīd Mārupes novada pašvaldības policija neveic kārtības nodrošināšanu lidostas teritorijā, uzskatot, ka tas būtu jādara Valsts policijai. Kārtības nodrošināšana ir tas, ko no pašvaldības un Valsts policijas gaida gan lidostas «Rīga» vadība, gan Pasažieru pārvadātāju asociācija.

Jautāta, ko Mārupes pašvaldība var darīt un kas ir izdarīts pakalpojuma uzlabošanai, Ilze Žunde teic: «Uzsākām sarunas ar lidostu «Rīga» par iespēju īstenot informatīvos pasākumus tūristiem – kas viņiem būtu jāzina par taksometru pakalpojumu izmantošanu. Tomēr pēc regulējuma izmaiņām šis darbs nav ticis īstenots. Redzam, ka šeit ir nepieciešami risinājumi valstiskā līmenī.»

Kamēr risinājumi valstiskā līmenī netiek īstenoti, tūristi un steidzīgi lidostas pasažieri ir mērķauditorija superdārgam taksometra pakalpojumam ar nožēlojamu servisu, kuru trīsstāvu leksikā piedāvā šoferi treniņbiksēs.

 

 

 

Kā rīkoties?

Izmantojot taksometra pakalpojumus, jāņem vērā:

1) taksometriem nav tarifa griestu, tāpēc jāpievērš uzmanība tam, kāds tarifs norādīts uz taksometra durvīm;

2) pasažieriem ir tiesības izvēlēties jebkuru taksometru, ne tikai to, kurš ir pirmais rindā, kā tūristiem mēģina iestāstīt lidostā;

3) taksometra vadītājs nevar atteikt braucienu arī nelielos attālumos;

4) taksometra vadītājam ir jāizsniedz čeks par braucienu.

Citas transporta alternatīvas:

1) izmantot sabiedrisko transportu – autobusu vai mikroautobusu;

2) izsaukt taksometru no pilsētas – nav obligāti jāizmanto lidostā pieejamo taksometru pakalpojumi;

3) braukt ar savu automašīnu;

4) piezvanīt draugam, radam vai kaimiņam un lūgt izpalīdzēt ar atvešanu/aizvešanu.