22.03.2018 16:44

Biedrība: Daļai stādu audzētāju šogad laika apstākļu dēļ būs zaudējumi

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
attēlam ir ilustratīva nozīme attēlam ir ilustratīva nozīme arhīvs

Daļai stādu audzētāju šogad laika apstākļu dēļ būs zaudējumi, aģentūrai LETA teica Latvijas Stādu audzētāju biedrības valdes priekšsēdētājs Andrejs Vītoliņš.

"Sezona ir iesākusies ļoti vēlu. Vasaras puķu audzētāji šobrīd pietiekami agru sākuši sēt, lai pavasara sezonā būtu pietiekami daudz produkcijas, bet tajā pašā laikā stādus nav kur likt, jo pavasaris vēl nav pienācis. Tie stāv siltumnīcās un pāraug, uzturēšanas izdevumi pieaug, attiecīgi, vasaras puķu audzētājiem būs lieli zaudējumi netipiskās ziemas un novēlotā pavasara dēļ būs lieli zaudējumi," teica Vītoliņš.

Viņš piebilda, ka arī aizvadītā gada rudens nozarei bija izaicinājumiem pilns, jo plūdu iespaidā, piemēram, augļkoku stādu audzētājiem liela daļa produkcijas gāja bojā.


Vītoliņš pieļāva, ka stādu audzētājiem sezona šogad būs salīdzinoši īsa, jo dabas atmošanās no ziemas miega ir iekavējusies. "Pavasara sezona, visticamāk, sāksies strauji, ļoti strauji viss saplauks un daudzu stādu audzētavu pārdotos kailsakņus varēs tirgot ļoti īsu mirkli. Daudzi šo brīdi var nokavēt, ja uznāks sniegputnenis. Tamdēļ būs mazāk ieņēmumu," atzina Vītoliņš.

Vienlaikus viņš teica, ka iepriekš minētās problēmas stādu audzētājiem nav neierastas. "Tur nekā priecīga nav, bet ir jābūt kaut kādam izturīgumam. Ir jāspēj turēties pretī šādiem laika apstākļu untumiem un zaudējumiem. Stādu audzētājiem ienākumi nāk lēnu, ieguldījumi tiek veikti ilgstošā laika periodā, bet arīdzan zaudējumi jeb krīzes mūs neietekmē strauji," teica biedrības vadītājs.

Vītoliņš uzsvēra, ka, neraugoties uz stādu audzēšanai nelabvēlīgajiem klimatiskajiem apstākļiem, nozare nākotnē raugās ar diezgan lielu optimismu un ļoti rūpīgi iegulda līdzekļus infrastruktūrā, tostarp ceļ siltumnīcas, ieguldot naudu no pašu līdzekļiem un piesaistot arī Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus.

Latvijas Stādu audzētāju biedrība apvieno stādu audzētājus no visas Latvijas - no vismazākajām līdz lielām kokaudzētavām, tādām kā AS "LVM sēklas un stādi" kokaudzētavas un stādaudzētava "Baltezers", lai veicinātu gan visas nozares attīstību, gan uzlabotu stādu audzētāju izglītības līmeni, ražošanas vidi un profesionalitāti.