Drukāt šo lapu
24.11.2011 14:30

Tūrisms Pierīgā stabili aug

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Darbinieki muzejos Turaidā un Doles salā, minizoodārzos Ķekavā un Morē, kā arī Siguldas “Aerodium” vēsta, ka aizvadīta laba sezona.

Turaidas muzejrezervāta krājuma un izglītojošā darba daļas vadītāja Anda Skuja stāsta, ka muzejrezervātu šogad apmeklējis vairāk tūristu nekā iepriekšējā gadā. Vasaras sezonā tie bijuši vairāk nekā 156 000 cilvēku no visas pasaules. Tā kā piedāvājums šajā laikā ir plašs – vairāk nekā 35 ekspozīcijas –, grūti izcelt kaut ko atsevišķu, kas apmeklētājus interesējis visvairāk. “Tūristi no Japānas ilgi kavējas Dainu kalnā un novērtē dabas un tēlnieka Induļa Rankas skulptūru harmoniju. Daudziem ceļotājiem no Eiropas un Krievijas vissaistošākās un interesantākās šķiet ekspozīcijas Turaidas pilī, kas vēsta par notikumiem Turaidā laikā no 13. līdz 18. gadsimtam. Somi, igauņi īpaši priecājas par ekspozīciju “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”. Ģimenes ar bērniem novērtē muzejrezervāta plašumu un iespēju bērniem izskrieties, izspēlēties, pašūpoties muižas lielajās šūpolēs, kā arī dažādos saistošos elementus, kas ieinteresē bērnus ekspozīcijās. Pils Rietumu korpusā skolēni un jaunieši novērtē digitālās programmas, kas papildina ekspozīcijas un sniedz iespēju padziļināti iegūt zināšanas par pilīm Latvijā, Turaidas pils fogtiem un daudz ko citu,” stāsta A. Skuja. Viņa atgādina, ka Turaidas muzejrezervāta jaunums šosezon ir muižas pārvaldnieka vecā dzīvojamā māja. Pēc ilgas restaurācijas tā šoruden beidzot atvērta apmeklētājiem un ļauj ielūkoties 19. gadsimta vidēji turīga lauku iemītnieka sadzīvē. Pārvaldnieka māja izpelnījusies lielu interesi mūsu pašu – Latvijas – tūristu vidū.

Dzīve turpina kūsāt minizoodārzā “Salmiņi” Siguldas novada Morē. Saimniece Agija Urtāne pauž prieku: par spīti rudenim saulainajās dienās parku priecē gana kupls apmeklētāju skaits – līdz pat pussimtam ģimeņu dienā. Lūgta nosaukt viesu visiecienītāko parka iemītnieku “top trīs”, A. Urtāne atzīst – strausus ēnā atstāj pļāpīgais papagailis, rosīgā vāvere un viltīgā lapsa. “Grūti pateikt, kāpēc tā, bet fakts – lapsa ir viens no tiem dzīvniekiem, ko apmeklētājiem īpaši patīk vērot,” atzīst A. Urtāne. Plānots, ka “Salmiņi” apmeklētājiem būs atvērti, kamēr nav uzsnidzis pirmais sniegs.

Atskatoties uz to, kā vasarā gājis minizoo “Mežavavairogi” Ķekavā, vadītājs Mārtiņš Priede lēš, ka apmeklētāju skaits salīdzinājumā ar pagājušo gadu palielinājies par tūkstoti un šogad bijis apmēram 3000. Visvairāk ciemiņu bijis degunlāčiem. “Mežavairogi” Latvijā ir īpaši ar to, ka šie ķepaiņi šogad pasaulē laiduši pēcnācējus. Nu gan degunlāči un citi lāči kopā ar pārējo minizoo devušies ziemas guļā. Jauno sezonu plānots sākt ap Lieldienām.

Daugavas muzejs Doles salā kopš gada sākuma pulcējis 25 200 apmeklētāju. Muzeja pedagoģe Anita Krūmiņa, saka – viesu vecumgrupa un intereses atkarīgas no laika un piedāvātajām norisēm. Vasarā netrūkst ļaužu, kas pagātnes liecību krātuves teritoriju iecienījuši kā piknika vietu. Muzejs sadarbojas ar skolām un bērnudārziem – gan svinot gadskārtu godus (tagad jāgatavojas Mārtiņiem), gan, aicinot uz citām vēsturi izzinošām un radošām nodarbēm ne vien gados jaunākiem apmeklētājiem, bet arī pieaugušajiem. Pašlaik top arī jauna ekspozīcija – par dzimtu, kas dzīvojusi Doles salas appludinātajā daļā: tā būs iespēja sekot šo ļaužu dzīves ceļiem pēc paaudzēs mantotās zemes zaudēšanas.

Par ļoti labu sezonu Siguldas vēja tunelim “Aerodium” šo gadu dēvē instruktors treneris Renārs Vuškāns. Augustā vien palidot uz gaisa plūsmas spārniem vēlējušies divarpus tūkstoši jaunu sajūtu meklētāju. Apmeklētāju vecums ir no trim līdz 74 gadiem. To, ka ekstrēmu atrakciju izbaudīšanai vecums nav šķērslis, apliecinājis septiņdesmitčetrgadīgais seniors, piedzīvojumu vēja tunelī nosaucot par mūža sapņa piepildījumu. “Aerodium”, kā zināms, jau labu laiku ir slavens tālu aiz Latvijas robežām. Tāpēc nu Siguldas vēja tunelis ziemu pavadīt devies uz siltajām zemēm – Dienvidāfriku. Siguldā jaunu sezonu plānots sākt aprīlī, kad vai nu aizceļojusī atrakcija atgriezīsies no Āfrikas, vai arī vietā uzcels jaunu.