Drukāt šo lapu
07.08.2013 09:32

Mālpils mērs par jauno cūku fermu: "Cik tad tur darbavietu, un cik tad tur nodokļu"

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vācu investori gatavi ieguldīt trīs miljonus latu, lai īpašumā "Klūgas-Grūbas" uzņēmums "Mālpils agro" veidotu vērienīgu cūku audzēšanas kompleksu.

Gadā tajā paredzēts nobarot 36 800 rukšu. Ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) ziņojuma sabiedriskajā apspriešanā iedzīvotāji pauduši skaļu "nē" fermas būvniecībai.

Sabiedriskās apspriešanas sapulces ir vētrainas, aizvadītajā pret fermas būvniecības ieceri iestājušies 66 iedzīvotāji, "par" bijusi tikai viena balss. Mālpils mērs Aleksandrs Lielmežs neprognozē, kādas izredzes ir uzņēmumam fermu uzbūvēt. "Pagaidīsim, kamēr [sabiedriskās apspriešanas] process noslēdzas," viņš piesardzīgi saka.

Pateicoties lielajai sabiedrības interesei, sabiedriskā apspriešana pagarināta par četrām nedēļām. Pašvaldībai lēmums atļaut vai neatļaut milzu fermas būvniecību jāpieņem oktobrī. Kā norāda novada galva, apspriešana nav pagarināta, lai savāktu pēc iespējas vairāk viedokļu "pret" būvniecības ieceri, bet gan tāpēc, lai pilnīgāk aptvertu sabiedrības viedokli. "Ir signāli, ka atteikuma gadījumā bez tiesas neiztikt," bilst A. Lielmežs. Tā jau noticis Aizputes novadā, kur dāņu uzņēmums "Nygaard International" pieprasījis 5,7 miljonu zaudējumu atlīdzību par to, ka pašvaldība iedzīvotāju protestu dēļ nav atļāvusi cūku fermas paplašināšanu.

"Cik tad tur darbavietu, un cik tad tur nodokļu," A. Lielmežs atbild, vaicāts, vai liela gaļas ražotāja ienākšana novadā nenestu tam arī savus labumus. Pašvaldības vadītājs uz projektu raudzītos optimistiskāk, ja tas nodrošinātu desmitiem darbavietu mālpiliešiem, kamēr uzņēmums solot tikai 16. A. Lielmežs piebilst, ka cūku fermas kompleksā Allažmuižā, kas ir tikai nedaudz mazāks par Mālpilī iecerēto, nodarbināti vien daži cilvēki.

Iedzīvotāji izņēmuši aptuveni 1000 aptaujas anketu, kas šonedēļ līdz ceturtdienai tiks nodotas būvvaldē. "Spriežot pēc sabiedrības noskaņojuma, anketās būs pausts lielākoties negatīvs viedoklis par fermas ieceri. Pašvaldībai, vērtējot fermas būvniecības ieceri, jādarbojas sabiedrības interesēs," piebilst mērs. Šomēnes īpaši izveidota darba grupa vēlreiz vērtēs iespējas, draudus un riskus, ko novadam nestu cūku fermas projekts. Tāpat tiks veikta sabiedriskās domas aptauja. Lai iegūtu priekšstatu par cūku fermas darbu, Mālpils deputāti nolēmuši vasaras izskaņā iepazīties ar nule uzbūvēto un modernāko Latvijā cūku kompleksu Lauberē, tostarp izvaicājot apkārtējos iedzīvotājus.

Līdzvērtīga aktivitāte no iedzīvotāju puses bijusi jau aptuveni pirms pusotra gada, kad izskanējušas pirmās runas par iespējamo kompleksa būvēšanu. "Intuitīvi cilvēki nejūt simpātijas pret lielajiem cūku fermu kompleksiem. Esmu gandarīts par to vien, ka Mālpils sabiedrība ir parādījusi, ka nav vienaldzīga," A. Lielmežs piekrīt, ka savu nostāju mālpilieši nostiprinājuši, gadiem ilgi ostot ar cūku mēsliem piesātināto gaisu, braucot pa Mālpils šoseju cauri Allažmuižai. Norvēģu ferma smakas problēmu gan ir praktiski izskaudusi, taču no iedzīvotāju atmiņas tā tik ātri neizplēn. Tāpat atmiņā palicis gadījums, kad pēc mēslu noplūdes Allažmuižā piesārņojuma dēļ gāja bojā zivis Tumšupē.

A. Lielmežs plāno, kā panākt vēl lielāku iedzīvotāju iesaistīšanos, jo kopumā novadā ir aptuveni 3000 balsstiesīgo. Pēc tam, kad savu nostāju būs izteikuši iedzīvotāji, novada domes deputātu rokās būs izlemt – atbalstīt vai noraidīt būvniecības ieceri.

Iepriekš:
Cūku ferma Mālpilī tomēr būs; uzņēmums sola ievērot iedzīvotāju intereses