Drukāt šo lapu
05.08.2013 15:29

Cūku ferma Mālpilī tomēr būs; uzņēmums sola ievērot iedzīvotāju intereses

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Par spīti vietējo iebildumiem, uzņēmuma "Mālpils Agro" lauksaimniecības projekta īstenošana nupat sasniegs finiša taisni – cūku ferma novadā būs.

Uzņēmuma izplatītajā paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem teikts, ka "lēmums par projekta attīstību tiks pieņemts, balstoties uz sabiedrības nostāju, kā arī Mālpils novada deputātu balsojumu".

Jānorāda, ka projekta plānā ietilpst cūkkopības kompleksa izveide ar biogāzes ieguvi un koģenerācijas staciju pirmajā etapā, kā arī graudkopības kompleksa izveide turpmākajā attīstības procesā tuvā nākotnē.

"Mālpils Agro" lauksaimniecības projekts, pēc uzņēmuma pārstāvju teiktā, būs balstīts uz "zaļās" saimniecības pamatprincipiem, kur viena ražošanas posma pārpalikumi tiks izmantoti nākamajā posmā. "Protams, īpaša uzmanība tiek pievērsta gaisa filtru sistēmai, uzglabāšanas tvertņu pārsegšanai ar tentu sistēmu, kā arī kūtsmēslu pārstrādei biogāzes iekārtā, tā maksimāli samazinot visiem zināmās, nepatīkamās smakas," norāda uzņēmuma direktore Anita Lancmane.

Viņa zina teikt, ka nākotnē uzņēmums paredzējis paplašināt savu darbības specifiku, attīstot arī citas lauksaimniecības jomas, kuras kopumā varētu radīt līdz pat 100 darbavietām, tāpēc uzņēmums jau laikus raugās pēc vietējo darbinieku atlases, kā arī, iespējams, plānos apmācības.
Tāpat lauksaimniecības projekta pirmajā etapā paredzēts izveidot cūkkopības kompleksu, lai audzētu kvalitatīvu Latvijas bekonu, ko realizēt gan vietējā, gan ārvalstu tirgos.

"Protams, šajā etapā nākas saskarties arī ar iedzīvotāju iebildumiem, jo ir iesakņojies stereotips par cūku fermu radītajām smakām un fermas vadības nevēlēšanos sadzirdēt vietējos. Mēs vēlamies rādīt piemēru, ka var arī strādāt citādi, un sabiedriskā apspriešanā papildus vides aspektu analīzei demonstrējām visu kompleksa arhitektonisko risinājumu," norāda uzņēmuma pārstāve.

Viņasprāt, projekta vizualizācija ir ļoti būtiska, lai sabiedrība var saprast, kas tā risinājumā jāmaina. Piemēram, konkrētajā gadījumā jāņem vērā trokšņa ietekme uz dzērvēm, substrāta izkliedes lauku tuvums apdzīvotām vietām un citi apstākļi, uz ko norādīja iedzīvotāji. "Tikai tagad jau īstais darbs sākas, lai jaunā ražotne veiksmīgi iekļautos Mālpils saimnieciskajā dzīvē," tā A. Lancmane. "Ceram, ka mums ļaus attīstīties un nedzīs projām tikai tāpēc, ka kādam mēs vienkārši nepatīkam."

Uzņēmums uzsver, ka rēķināsies ar novada iedzīvotāju interesēm, un plāno kļūt par nozīmīgu vietējo nodokļu maksātāju. "Mālpils Agro" 100% kapitāldaļas pieder maksātnespējas administratoram Jurim Raudzepam, vēsta nozare.lv.

Iepriekš:
Mālpilieši savā novadā negrib redzēt cūku fermu – neinteresē ne jaunas darbavietas, ne lielās investīcijas