Drukāt šo lapu
26.02.2012 14:30

Foto: Meistara roka spēj pieskarties koka dvēselei

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Foto: Meistara roka spēj pieskarties koka dvēselei Krišjānis Grantiņš

Guļbūvju celšana ir īpaša māksla, ko nevar apgūt īsā laikā. Arī to topošajiem iemītniekiem jābūt pacietīgiem, ja vēlas, lai māja stāvētu ilgi. Garkalnē dzīvojošais meistars Kaspars Arnis par šo arodu var pastāstīt visu.

Šis nav gadījums, kad kurpnieks ir bez kurpēm, jo pats guļbūvju meistars un individuālā uzņēmuma «Vikano» īpašnieks Kaspars Arnis dzīvo jaunā, lielā guļbaļķu mājā ar salmu jumtu. It visur gaisā jaušama koka jaukā smarža. Nesen tapusi arī namdara darbnīca, kur jau pērnā gada novembrī un decembrī tika uzņemti pirmie apmeklētāji – bērni, kam mācīja tradicionālās amatu prasmes.

«Esam salikuši kopā manu un sievas darbu, kas saistīts ar tūrismu, bet tas vēl ir pats sākums. Plānojam attīstīt arī citus objektus, piemēram, pavasarī taisīt trošu ceļus,» stāsta Kaspars. «Visu varam paši izdarīt, tādēļ nav jāpērk pakalpojums, kas ir ļoti dārgs. Ja pats nenodarbotos ar guļbūvēm, diez vai dzīvotu šādā mājā.»

Kaspars Arnis jau teju divdesmit gadus nodarbojas ar guļbūvju darināšanu un koka mēbeļu ražošanu. Vairāk par to, kā top latviešu mentalitātei tik tuvās lietas un kā mainījies būvniecības tirgus, lasiet nākamajā «Rīgas Apriņķa Avīzes» numurā.