Drukāt šo lapu
21.02.2012 09:24

«Rīgas piena kombināta» un «Valmieras piena» apvienošanās nav pieļaujama

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tā kā abas kompānijas ir vieni no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, Konkureces Padome bez padziļinātas izpētes nevar pateikt, vai un ar kādiem nosacījumiem būtu iespējama šo uzņēmumu apvienošanās. Tā kā abas kompānijas ir vieni no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, Konkureces Padome bez padziļinātas izpētes nevar pateikt, vai un ar kādiem nosacījumiem būtu iespējama šo uzņēmumu apvienošanās. «Rīgas piena kombināta» arhīvs

Abi piena pārstādes uzņēmumu apvienošanās nebūtu pieļaujama, jo varētu negatīvi ietekmēt konkurences apstākļus piena iepirkuma tirgū.

 

«Piena pārstādes uzņēmumu AS «Rīgas piena kombināts» un AS «Valmieras piens» apvienošanās radīs situāciju, ka šie uzņēmumi varēs diktēt nosacījumus Latvijas tirgū. Tas nozīmēs arī neadekvātu piena iepirkumu cenu uzspiešanu zemniekiem, tādēļ process varētu negatīvi ietekmēt mazos zemniekus, kas nav kooperatīvu biedri. Tikmēr kooperatīvi ir «uzaudzējuši muskuļus» un spēj aizstāvēt savus biedrus. Vērojot tendenci, rodas jautājums, vai pēc pāris gadiem visi Latvijas pārstrādes uzņēmumi nebūs viena ārvalstu investora rokās,» norādīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāvji.

Kā sacīja asociācijas vadība, viedoklis pausts Konkurences padomei (KP) un starp abām organizācijām notiek informācijas apmaiņa, vēsta nozare.lv

KP saistībā ar «Rīgas piena kombināta» un AS «Valmieras piens» apvienošanos aicina ieinteresētos tirgus dalībniekus sniegt pamatotu viedokli par minētās apvienošanās iespējamo ietekmi uz konkurenci. Viedokli iespējams iesniegt rakstiski KP.

Patlaban KP rīcībā nav informācijas, ka «Rīgas piena kombināts» un «Valmieras piena» Krievijas investori būtu savstarpēji saistīti un attiecīgi uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku.

Pērn 2. novembrī oficiāli tika paziņots, ka 91,89% «Valmieras piena» akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Jevgeņijs Varovs, savukārt šā gada martā «Rīgas piena kombināts» paziņoja par Krievijas investora Beshmeļņicka piesaistīšanu uzņēmumam.

2010. gadā «Valmieras piena» apgrozījums bija 29,6 miljoni latu, kas ir par 9% vairāk nekā 2009. gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 27,24 miljoni latu. «Valmieras piena» zaudējumi bija 885 000 latu salīdzinājumā ar 108 167 latu peļņu 2009. gadā.

«Rīgas piena kombināts» 2010.gadā strādājis ar 1,45 miljonu latu zaudējumiem, savukārt apgrozījums sasniedza 53,536 miljonus latu, kas ir par 28,6% vairāk nekā 2009. gadā.

2011. gada pirmajā pusē «Rīgas piena kombināta» apgrozījums sasniedza 28,9 miljonus latu, kas ir par 16% vairāk nekā 2010. gada pirmajā pusē. Pieaugumu nodrošinājis eksports, kas veido 25,7% no kopējā apgrozījuma.