Drukāt šo lapu
22.05.2013 07:25

Pierīgas uzņēmēji skeptiski par alkohola nodalīšanu veikalu plauktos

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptaujātie veikalu darbinieki Pierīgā nepauž pārliecību, ka preču stingrāka nodalīšana tirdzniecības vietās varētu būtiski ietekmēt alkohola patēriņu, bet piebilst – ja ierosinājums nozīmētu prasību ierīkot papildu kasi, legāls alkohols daudzviet laukos vairs gluži vienkārši nebūtu nopērkams, jo mazie veikaliņi nevarētu atļauties to tirgot. Turklāt diemžēl jaunieši dzer visu ko un daudz. Ja paši vēl nav pietiekami veci, lūdz kādam "izpalīdzēt". Aptaujātie veikalu darbinieki Pierīgā nepauž pārliecību, ka preču stingrāka nodalīšana tirdzniecības vietās varētu būtiski ietekmēt alkohola patēriņu, bet piebilst – ja ierosinājums nozīmētu prasību ierīkot papildu kasi, legāls alkohols daudzviet laukos vairs gluži vienkārši nebūtu nopērkams, jo mazie veikaliņi nevarētu atļauties to tirgot. Turklāt diemžēl jaunieši dzer visu ko un daudz. Ja paši vēl nav pietiekami veci, lūdz kādam "izpalīdzēt". foto.delfi.lv

Veikalu darbinieki Pierīgā nav novērojuši, ka jaunieši alu iegādājas biežāk nekā citi grādīgo dzērienu pircēji.

Alkohola ražotāju un tirgotāju asociācija (ARTA) un Latvijas Alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācija paudusi uzskatu, ka Saeimas iecere nodalīt "stiprāko" un "vieglāko" alkoholu kropļos konkurenci un veicinās "vieglā" alkohola pieejamību jauniešiem. Jaunākie pētījumi liecina – jaunieši visvairāk iecienījuši alu.


Priekšlikumi Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumiem paredz, ka dzērieni, kuros alkohola saturs pārsniedz piecus procentus, jāizvieto atsevišķā tirdzniecības zāles zonā, kurā pieejami tikai alkoholiskie dzērieni un, piemēram, tabakas izstrādājumi, trauki, dzērienu atvēršanai paredzētās ierīces, sērkociņi, šķiltavas. Savukārt uz dzērieniem, kuros alkohola saturs ir zemāks par pieciem procentiem (alus, vieglie alkoholiskie kokteiļi un sidrs), šīs prasības neattiektos.

"No mana kā mātes viedokļa labāk būtu, ja alkohols būtu iespējami grūtāk pieejams; no tirgotāja viedokļa – uzņēmumam, protams, jāpelna. Domāju gan, ka šāda preču nodalīšana nez vai būtiski ietekmēs alkohola patēriņu," ierosinājumus vērtē Salaspils "Maxima" maiņas vadītāja, kas savu vārdu nosaukt atturējās.

"Elvi" veikala vadītāja Gundega Plauka Baldonē nav novērojusi, ka gados jauni cilvēki alu un citus dzērienus ar mazāku alkohola procentu iegādātos biežāk nekā cita gadagājuma ļaudis. "Pieprasījums vairāk atkarīgs, piemēram, no gadalaika, ne vecuma," viņa teic un vērtē – jauninājums, ja to ieviesīs, alkohola patēriņu, visticamāk, samazinās vien, augstākais, par dažiem procentiem – uz tā dēvēto impulsīvo pirkumu rēķina – gadījumos, kad veikala apmeklējuma iemesls varētu nebūt bijis alkohola iegāde, bet grādīgos dzērienus iepirkumu groziņā ieliek "nejauši" – pa ceļam uz citu produktu plauktiem. "Biežāk gan ir otrādi – ja pircējs iegādājies alkoholu, tas parasti bijis pirmais pirkums, ko viņš veikalā sameklējis, un, domāju, diez vai ieradumi mainīsies – lai cik norobežota alkohola tirdzniecības zona arī būtu," novērojumus pauž G. Plauka.

"Ja atsevišķa tirdzniecības zona nozīmētu papildu kasi, nelieliem veikaliņiem, kur strādā viena kasiere un alkohols nopērkams pie viņas, jaunā norma varētu radīt problēmas. Nedomāju, ka daudzi spētu algot vēl vienu darbinieku," atzīst veikala "Melnais suns" pārdevēja Ināra Stopiņu novada Līčos.

Arī viņa nav novērojusi, ka gados jaunāki pircēji vairāk izvēlētos alu, sidru vai citus dzērienus ar līdzīgu alkohola procentu. "Diemžēl jaunieši dzer visu ko un daudz. Ja paši vēl nav pietiekami veci, lūdz kādam "izpalīdzēt". Ir jaunieši, kas ne tikai reizēm apmeklē veikalu, lai iegādātos alkoholu, bet teju vai dzīvo tur," Ināra ar nožēlu atzīst un atturīgi izsakās par to, vai visa alkohola nodalīšana atsevišķā tirdzniecības zonā būtiski ietekmētu tā patēriņu.