Drukāt šo lapu
16.02.2012 11:14

Pašreizējā nodokļu sistēma nerosina pašvaldības stimulēt uzņēmējdarbību

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VARAM ministrs Edmunds Sprūdžs uzskata, ka pašvaldībām ir jābūt iespējai arī ietekmēt uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi, nodrošinot atlaides investoriem. VARAM ministrs Edmunds Sprūdžs uzskata, ka pašvaldībām ir jābūt iespējai arī ietekmēt uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi, nodrošinot atlaides investoriem. Krišjānis Grantiņš

Jāļauj pašvaldībām pašām ieviest savus nodokļus, uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Edmunds Sprūdžs.

Pašvaldībām jāatvēl daļa no uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumiem, kā arī jāļauj ieviest pašiem savi nodokļi, stāsta VARAM ministrs. 

Viņš norāda, ka pašreizējā sistēma, kad pašvaldību ieņēmumu galvenokārt veido atskaitījumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN), kā arī nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN), neveicina vietējās varas vēlmi stimulēt uzņēmējdarbību reģionos, atsaucoties uz VARAM ministra sniegto interviiju laikrakstam «Bizness&Baltija», vēsta ziņu aģentūra LETA.

Prognozējams, ka pašvaldību ieņēmumi no IIN samazināsies, ņemot vērā valsts politiku samazināt darbaspēka nodokļus. Savukārt ieņēmumi no NĪN pieaugs, taču tie dažādās pašvaldībās ir dažādi un arī turpmāk radīs nevienlīdzību.

«Tāpēc uzskatu, ka pašvaldībām jāsaņem arī daļa no uzņēmumu ienākuma nodokļa, kas stimulētu attīstīt uzņēmējdarbību un samazinātu bezdarbu,» akcentē ministrs.

Tāpat pašvaldībām jādod iespēja ieviest savus nodokļus, piemēram, par infrastruktūru. «Sākumā liekas, ka tas būtu neizdevīgi uzņēmējiem, taču praksē sanāk otrādi - investors ir gatavs samaksāt nelielu summu, lai viņam būtu labas attiecības ar vietējiem iedzīvotājiem. Viņi precīzi zinās - par to, ka uzņēmējs uzbūvēs fabriku, viņš pārskaitīs pašvaldībai nodokli, kas ļaus pabeigt skolas būvniecību. Tādā veidā iedzīvotājiem būs lojālāka attieksme pret šādiem projektiem,» skaidro E. Sprūdžs.