Drukāt šo lapu
10.05.2013 09:26

Pašvaldībām ar likumu no atkritumu biznesa būs jāizstumj "liekie"

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pašvaldībām ar likumu no atkritumu biznesa būs jāizstumj "liekie" www.foto.delfi.lv

No 1. jūlija atkritumu apsaimniekošanas jomā gaidāms jauns pavērsiens, jo līdz šim datumam daudzām pašvaldībām jānoskaidro, kas viņu teritorijā turpmāk apsaimniekos atkritumus.

Tas attiecas uz pašvaldībām, kurās līgumi ar līdzšinējiem atkritumu apsaimniekotājiem noslēgti, neievērojot publiskā iepirkuma procedūru. To lēmusi Satversmes tiesa. Tas gan nenozīmējot, ka novados, kuru pašvaldības nepagūs noslēgt jaunus līgumus līdz minētajam datumam, sāks krāties atkritumu kaudzes. Vismaz tā presē mierina nozares eksperti.


Ādažos no trim izdzīvos viens

Uz jautājumu, vai līdz ar šīm izmaiņām likumdošanā nāksies lauzt pašreizējo vienošanos ar atkritumu apsaimniekotāju (turklāt jau pierasta prakse, ka vienā novadā tādi ir vairāki) un izsludināt jaunu iepirkumu, Ādažu novada pašvaldības pārstāvis Jānis Pērkons norāda, ka teritoriju uz līguma pamata apkalpo trīs atkritumu apsaimniekotāji, taču, ņemot vērā, ka no 1. jūlija atkritumu apsaimniekotājfirmai būs jābūt iepirkuma procedūras rezultātā izvēlētai, pašlaik ir izsludināts iepirkums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Ādažu novadā. Līdz ar to uzņēmums, kurš tajā uzvarēs, vienīgais arī veiks sadzīves atkritumu apsaimniekošanu novada teritorijā.

Saulkrastos un Stopiņos jau izdarīta izvēle
Saulkrastu novada pašvaldībai par atkritumu apsaimniekošanu ir noslēgts līgums ar SIA "Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija" (ZAAO), ko nav plānots lauzt, jo tas ir noslēgts atbilstoši Iepirkuma likumam, norāda Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis ("Nacionālā apvienība").

"Tāpat jāatzīmē, ka Saulkrastu novada pašvaldība ir SIA "ZAAO" kapitāldaļu turētāja, kur pašvaldībai pieder 0,08 % kapitāldaļas, un ar domes lēmumu ir noteikts, ka atkritumu apsaimniekošana pašvaldībā ir stratēģiski svarīga nozare," viņš piebilst.

Stopiņu novadā atkritumu apsaimniekošanas jomā publisko iepirkumu procedūru regulāri organizē un līgumus par atkritumu izvešanu no daudzdzīvokļu māju ciemiem slēdz pašvaldības aģentūra "Saimnieks", savukārt iedzīvotāji, kuri dzīvo privātmājās, paši izvēlas pakalpojumu sniedzēju atkritumu izvešanas jomā, norāda Stopiņu novada domes pārstāve Inese Skrastiņa. Tāpat PA "Saimnieks" informē iedzīvotājus par iespēju slēgt līgumu ar pakalpojumu sniedzēju, kas izved atkritumus no daudzdzīvokļu māju ciemiem, sniedzot kontaktinformāciju.

Pagājušā gada augustā PA "Saimnieks" iepirkuma rezultātā uz turpmākajiem diviem gadiem noslēdza līgumu ar SIA "Vides pakalpojumu grupa" par atkritumu izvešanu no daudzdzīvokļu māju ciemiem, un pēc šī līguma termiņa beigām pašvaldība atkritumu izvešanu novadā organizēs saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un Stopiņu novada saistošajiem noteikumiem par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Citās pašvaldībās patlaban mēdz būt visai absurdas situācijas, kad no viena ciema trim mājām atkritumus izved trīs dažādi uzņēmumi. Rīgā, kur šāda situācija attiecināma uz mikrorajoniem vai pat atsevišķiem māju pagalmiem, viens no risinājumiem varētu būt, katram operatoram nosakot savu darbības zonu, taču, vai šāda metode tiks izmantota Pierīgas pašvaldībās, rādīs laiks, kura gan atlicis gaužām maz.

Līdz ar to ne bez pamata rodas bažas, kas notiks, ja pašvaldība procedūru nebūs novedusi līdz galam līdz 1. jūlijam. Taču konkurences gadījumā uzņēmumi, visticamāk, turpinās izvest atkritumus, jo nevēlēsies graut savu prestižu un iespēju noturēt savas pozīcijas, it sevišķi, ja iepirkums vēl tikai gaidāms.

Iepiekš:
Kuram tiks Pierīgas atkritumi?