Drukāt šo lapu
11.02.2012 18:00

Sprūdža jaunais priekšlikums izpelnās kritiku

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadītājs piedāvā pārveidot plānošanas reģionu attīstības padomes.

Ministrs Edmunds Sprūdžs nācis klajā ar priekšlikumu: pirms sākt darbu pie 2014.-2020. gada Eiropas Savienības fondu plānošanas perioda, jāpārveido plānošanas reģionu lēmējiestādes – attīstības padomes –, lai reģionu attīstībai sadalāmos līdzekļus, viņaprāt, izmantotu efektīvāk.

Vīzijā, kuru E. Sprūdžs pauž intervijā «Latvijas Avīzei», katru no pieciem Latvijas plānošanas reģioniem vadītu 12 cilvēku padome. Tajā būtu divu pilsētu un divu novadu pārstāvji, kas mainītos rotācijas kārtībā; pa vienam cilvēkam padomē būtu no Finanšu, Zemkopības, Ekonomikas ministrijas un VARAM; četrus padomes locekļus izvirzītu uzņēmēji, darba ņēmēji un reģionālās augstskolas.

Kritiskas iebildes par jauno ideju jau izteicis Ventspils mērs Aivars Lembergs. Viņaprāt, šādai padomei «nebūs kapacitātes, lai tā varētu novērtēt, izprast situāciju un pieņemt pareizos lēmumus». Problēma esot arī pats Latvijas sadalījums piecos plānošanas reģionos, «kuri kā vienots tautsaimniecības komplekss vispār nefunkcionē un nekad nefunkcionēs», Lemberga preses konferencē teikto citē LETA.

Līdzšinējā kārtība nosaka: visu plānošanas reģionā ietilpstošo pašvaldību vadītāju kopsapulcē attīstības padomi ievēl no šo pašvaldību deputātiem. Rīgas plānošanas reģiona attīstības padomē pašlaik ir 18 cilvēki.