Drukāt šo lapu
05.04.2013 17:25

Astoņi lati – zemiski maz

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Visi bērni ir vienādi, vienalga, vai piedzimuši bagātā vai nabadzīgā ģimenē, uzskata Sējas novada domes priekšsēdētājs, trīs bērnu tēvs Guntis Liepiņš. Visi bērni ir vienādi, vienalga, vai piedzimuši bagātā vai nabadzīgā ģimenē, uzskata Sējas novada domes priekšsēdētājs, trīs bērnu tēvs Guntis Liepiņš. www.foto.delfi.lv

Labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotība") nākusi klajā ar ierosinājumu astoņu latu ģimenes pabalstu turpmāk piešķirt tikai trūcīgām ģimenēm.

Šāda iniciatīva radījusi sašutumu lielā daļā sabiedrības. Kritiskam viedoklim pievienojas arī aptaujātie pierīdznieki.

Vienlaikus ministre uzsver, ka tas nenozīmē valsts atbalsta atņemšanu ģimenēm ar vidējiem vai lieliem ienākumiem. Ja trūcīgajām ģimenēm šis pabalsts ir izdzīvošanas jautājums, tad ģimenēm ar vidējiem un lieliem ienākumiem nozīmīgāki būtu ar izglītības un veselības aprūpes veicināšanu saistīti pakalpojumi, kā arī nodokļu atvieglojumi.


I. Viņķele uzsvērusi, ka Finanšu un Labklājības ministrijas, plānojot 2014. gada valsts budžetu, piedāvā celt gan neapliekamo minimumu, gan atvieglojumu par apgādībā esošajām personām, kas palielinātu ekonomiski aktīvo ģimeņu ienākumus.

Var samaksāt par mūzikas skolu
Salaspils Daudzbērnu ģimeņu biedrības "Mārtiņsala" pārstāve Linda Čakše, ikdienā redzot daudzbērnu ģimeņu rūpes, zina, ka trīs bērnu ģimenei 24 lati mēnesī arī ir atspaids. Tas nav liels, bet tomēr ar to var rēķināties, viņa uzsver. "Neteiksim, ka astoņi lati ir summa, kas visu atrisina, bet ar to var būt pietiekami, lai, piemēram, samaksātu par mūzikas vai mākslas skolu.

Grūti teikt, ka tieši trūcīgajiem būtu jāatstāj šis pabalsts. Protams, astoņi lati nevienam nenāk par skādi, bet, vai ir sabiedrības daļa, kurai to pilnībā vajadzētu atņemt, tas arī ir jautājums. Turklāt iepriekš daudzbērnu ģimenēm par trešo un ceturto bērnu summas bija lielākas."

L. Čakše uzsver ģimenes pabalsta priekšrocību, ka tas ik mēnesi ienākas un pēc tā nav regulāri jāskrien uz sociālo dienestu, iesniedzot deklarācijas. Savs labums, protams, ir arī no nodokļu atvieglojumiem, bet tie cilvēkiem dažkārt ir grūtāk izprotami, norāda biedrības pārstāve. Turklāt cilvēkiem, kas saimnieko pa laukiem un algu par apmaksātu darbu nesaņem, šādi bonusi iet secen. "Šādā gadījumā regulāri skaidras naudas ienākumi ir vēl nozīmīgāki," uzskata L. Čakše.

Simbolisks žests, kas jāsaglabā

Sējas novada domes priekšsēdētājs, trīs bērnu tēvs Guntis Liepiņš uzskata, ka vienlīdzības princips ir jāievēro un rosinātās izmaiņas pozitīvu rezultātu nedos. "Saprotu, ka mērķis ir ekonomēt līdzekļus, bet to nevar darīt uz bērnu rēķina. Visi bērni ir vienādi, vienalga, vai piedzimuši bagātā vai nabadzīgā ģimenē."

Sējas novada mērs uzskata, ka esošais pabalsts astoņu latu apmērā ir "zemiski mazs. Varbūt pirms 15 gadiem tā bija nauda, bet kas tas ir šodien? Ko var nopirkt par astoņiem latiem? Šobrīd tas drīzāk ir kā simbolisks žests no valsts puses – neko daudz dot nevar, bet vismaz kaut ko. Neņemot vērā to, vai esošais pabalsts ir liela vai maza nauda, nedomāju, ka to vajadzētu atņemt. Ja mērķis ir veicināt sociālo vienlīdzību, tad pabalsta apmēru varētu aprēķināt, ņemot vērā vecāku ienākumus un izdalīt to proporcionāli, nevis kā ar nazi nogriezt."

Mērs uzsver – lai kopumā vērtētu ģimenes pabalsta sistēmas grozīšanu, svarīgi zināt, kādi līdzekļi no valsts budžeta šobrīd tiek tērēti pabalstiem un kāds būtu ietaupījums, ja to piešķirtu tikai trūcīgām ģimenēm. G. Liepiņu māc bažas par to, kā jaunā sistēma tiktu administrēta un kāda loma tajā būtu pašvaldībai. "Trūcīgā statuss tiek piešķirts uz trim mēnešiem, tad iznāk, ja pašvaldībai jāziņo valstij par esošajām trūcīgajām ģimenēm, tad ik pa trim mēnešiem šie dati ir jāatjauno. Vai to būs iespējams veiksmīgi operatīvi izkontrolēt?" iniciatīvas ēnas puses analizē Sējas novada mērs.

Nevis jāsamazina, bet jāpalielina līdz 80 latiem

Siguldas pirmsskolas izglītības iestādes "Ābelīte" vadītāja Kristīne Medne kategoriski noraida ideju astoņu latu pabalstu atņemt visām tām ģimenēm, kas nav trūcīgas. "Visiem pabalsts būtu jāpalielina vismaz par 80 latiem, nevis vispār jānoņem nost." Bērnudārza vadītāja stāsta, ka bērnu vecāki ir visdažādākie, bet tādēļ nedrīkst novilkt robežu – kam dot un kam ne.

"Ar ko tad bagātu vecāku bērns atšķiras no nabadzīga? Viņam tāpat ir savas vajadzības, un par valsts atbalsta turpmāku nepiešķiršanu vispār nevar būt ne runas. Tādā veidā tiktu aizskartas bērnu tiesības – kāpēc vienam ir, bet citam nav? Un tas tikai tāpēc, ka viņa vecāks ir ieguvis labāku izglītību un labāk apmaksātu darbu. Vai bērns pie tā ir vainīgs?" situāciju neizprot bērnudārza vadītāja.