Drukāt šo lapu
19.12.2017 14:37

No nākamā gada autoratlīdzību izmaksātājiem būs jāiesniedz saraksts ar to saņēmējiem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
No nākamā gada autoratlīdzību izmaksātājiem būs jāiesniedz saraksts ar to saņēmējiem pixabay.com

No nākamā gada autoratlīdzību izmaksātājiem būs jāiesniedz darba devēja ziņojumā arī saraksts ar autoratlīdzību saņēmējiem, par kuriem tiek veiktas obligātās iemaksas 5% pensiju apdrošināšanai, liecina otrdien valdībā atbalstītie grozījumi.

Kā norāda Labklājības ministrija (LM), saskaņā ar grozījumiem likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" no nākamā 1. janvāra autoratlīdzības izmaksātājam būs pienākums no saviem līdzekļiem veikt 5% valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no autoratlīdzības apmēra autoratlīdzības saņēmēju pensiju apdrošināšanai, tādēļ noteikumos jāparedz saraksta iesniegšana.

Vienlaikus LM informēja, ka pašnodarbinātās personas, kuru ienākumi mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru, veic obligātās iemaksas. "Obligāto iemaksu objekts ir brīvi izraudzīti ienākumi, kas nav mazāki par valstī noteiktās minimālās algas apmēru mēnesī, piemēram, ienākumi mēnesī ir 1000 eiro, bet pašnodarbinātais izvēlas obligātās iemaksas veikt no minimālās algas apmēra," skaidroja ministrijā.

No nākamā gada pašnodarbinātajiem būs jāveic obligātās iemaksas 5% pensiju apdrošināšanai no ienākumiem, kas nesasniedz valstī noteiktās minimālās darba algas apmēru, savukārt pašnodarbinātajiem, kuru ienākumi mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru, būs jāveic obligātās iemaksas 5% pensiju apdrošināšanai no ienākumu un brīvi izraudzītā obligāto iemaksu objekta starpības.