Drukāt šo lapu
10.10.2017 14:05

Babītes novadā sāk ieviest energopārvaldības principus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Babītes novadā sāk ieviest energopārvaldības principus Babītes novada pašvaldība

Babītes novada pašvaldība gada sākumā pieņēma lēmumu un septembrī apstiprināja noteikumus par energoefektivitātes sistēmas ieviešanu, tādējādi tā ir otrā starp novadu pašvaldībām, kas uzsākusi energopārvaldības principu ieviešanu dzīvē. Pirmie pasākumi veikti jau vasarā.

Atbilstoši 2016. gada martā Saeimā pieņemtajam Energofektivitātes likumam novadu pašvaldībām, kuru teritorijas attīstības līmeņa indekss ir 0,5 vai lielāks un iedzīvotāju skaits ir 10 000 vai lielāks, līdz 2017. gada 1. novembrim ir jāievieš energopārvaldības sistēma (EPS), informē Babītes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Aizsila.

Babītes novada pašvaldības dome februārī pieņēma lēmumu par energoefektivitātes sistēmas ieviešanu, kā rezultātā šā gada septembrī domē apstiprināta "Rokasgrāmata energopārvaldības sistēmas izveidei un ieviešanai Babītes novada pašvaldībā". EPS ieviešanu Babītes novada pašvaldībā ir apstiprinājusi arī Ekonomikas ministrija, tādējādi pašvaldība ir otrā starp novadu pašvaldībām, kas ir uzsākusi energopārvaldības principu ieviešanu dzīvē.

Babītes novada pašvaldība energopārvaldības principus sāka ieviest jau šā gada vasarā, sakārtojot ventilācijas sistēmas darbu pašvaldības administrācijas ēkā un pakāpeniski arī citās pašvaldības iestāžu ēkās. Turpinājumā noritēs apgaismojumu sistēmas iekšējā audita ieviešana, atbilstoši sakārtojot elektroenerģijas padeves režīmus, kā arī uzlabojumu veikšana meliorācijas sistēmu sūkņu stacijās, nodrošinot sūkņu darbību atbilstoši elektroenerģijas cenām, proti, vairāk izmantojot nakts un brīvdienu režīmus.

Līdz nākamā gada novembrim pašvaldības mērķis ir sasniegt elektroenerģijas ietaupījumu 95 MWh pašvaldības objektos, skaidro I. Aizsila.

Lai to varētu īstenot, pašvaldības darbiniekiem atbilstoši savai kompetencei turpmāk būs jāpiedalās EPS ieviešanā un uzturēšanā konkrētajā iestādē vai pašvaldības autonomās funkcijas nodrošināšanā. Mainot paradumus un domāšanas veidu, ikviens varēs sniegt ieguldījumu, lai īstenotu energopārvaldības mērķus, norāda pašvaldības pārstāve.