Drukāt šo lapu
14.10.2016 10:36

Šogad pirmo reizi Saeimā iesniegts elektroniski parakstīts valsts budžets (+video)

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šogad pirmo reizi Saeimā iesniegts elektroniski parakstīts valsts budžets (+video) Saeimas kanceleja

Šogad pirmo reizi Saeimā iesniegts elektroniski parakstīts nākamā gada valsts budžets, šodien, parlamenta spīkerei Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) pasniedzot budžeta portfeli, sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa norādīja, ka šogad budžeta portfelis ir netradicionāli viegls, tāpēc ka Saeimā šogad nolemts iesniegt ar elektronisko parakstu parakstītu budžetu. Ministre Saeimas spīkerei nodeva budžeta portfeli ar pavadvēstulēm, kā arī nelielu kastīti ar zibatmiņu. Nelielo kārbiņu rotāja šaha figūriņa zirdziņš.


Ministre uzvēra, ka, strādājot pie nākamā gada budžeta un meklējot nepieciešamos papildu resursus, tas pārsvarā tika darīts ministriju pašu budžetos, kā arī ar ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem.

Reizniece-Ozola pateicās Finanšu ministrijas komandai par lielo darbu, kas pēdējās nedēļās ieguldīts budžeta un to pavadošo likumprojektu sagatavošanā.

Savukārt Mūrniece, saņemot budžeta portfeli, pauda cerību, ka budžets izstrādāts "ar gudra šahista ziņu". Vienlaikus viņa bija gandarīta, ka budžetā pievērsta uzmanība tādām jomām kā drošība, veselība, izglītība un demogrāfijas jautājumi.

Savukārt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS) apliecināja, ka komisijas deputāti budžeta sagatavošanai sekojuši jau no procesa sākuma un piedalījušies vairākās sanāksmēs, lai pārliecinātos, ka budžeta izstrādē tiek pievērsta uzmanība parlamenta spīkeres minētajām prioritātēm.

Tāpat viņš sacīja, ka Latvijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij budžeta pieņemšanas process ir ilgs un sarežģīts.

Budžeta komisija darbu sāks jau nākamnedēļ, 17.oktobrī, savukārt pirmajā lasījumā Saeima par budžetu varētu lemt 31.oktobrī.

Pēc budžeta portfeļa pieņemšanas Mūrniece uzaicināja finanšu ministri un Budžeta komisijas vadītāju apspriest iesniegto budžetu viņas kabinetā.


Valdība vakar, 13. oktobrī, atbalstīja 2017. gada valsts budžeta projektu, kurā plānotie ieņēmumi ir 8,066 miljardi eiro, savukārt izdevumi - 8,367 miljardi eiro.

Salīdzinot ar 2016.gada budžetu, nākamgad plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 664 miljoniem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi nākamgad paredzēti par 681 miljonu eiro lielāki nekā šogad.

Budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātā tika rasti papildu 60 miljoni eiro, kurus novirzīt kopējām iniciatīvām un nozaru prioritārajiem pasākumiem. Budžeta izdevumu pārskatīšana turpmāk būs regulāra prakse, uzsver Finanšu ministrija (FM).