Drukāt šo lapu
04.10.2016 15:07

Nepiedzenamais nodokļu parāds pieaudzis līdz teju 900 miljoniem eiro

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nepiedzenamais nodokļu parāds pieaudzis līdz teju 900 miljoniem eiro arhīvs

Nepiedzenamais nodokļu parāds turpina pieaugt, un 2015. gadā tas veidoja 889 miljonus eiro, secināts Valsts kontroles revīzijā par valsts saimnieciskā gada pārskatu.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa šodien preses konferencē norādīja, ka kopējais nodokļu parāds šā gada 1. janvārī pārsniedza vienu sesto daļu no valsts budžeta ieņēmumiem - nodokļu parāds sasniedza 1,4 miljardus eiro.


Krūmiņa izteicās, ka ir jāsaprot, vai nodokļu politika valstī ir tāda, kas sekmē sabiedrībā vēlmi tos nomaksāt. Valsts kontroliere norādīja, ka diemžēl valstī aizvien nav izstrādāts politikas plānošanas dokuments nodokļu jomā, tāpēc nodokļu likumdošana bieži mainās bez pārejas perioda.

Valsts kontroliere komentēja, ka tas savukārt apgrūtina uzņēmējdarbības plānošanu ilgtermiņā, kā arī rada papildu izdevumus pašiem nodokļu maksātājiem.

Tāpat netiek nodrošināta laicīga pārmaksāto nodokļu atmaksa, papildināja Krūmiņa, komentējot, ka Valsts ieņēmumu dienests pērn kavējis 14,2 miljonu eiro pārmaksātā iedzīvotāju ienākumu nodokļa atmaksu, kā arī 42,9 miljonu eiro pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa atmaksu.

Vēl Valsts kontrole informēja, ka nodevu ieņēmumi 2015.gadā veidoja vairāk nekā 130 miljonus eiro. Tomēr nodevu sistēma ir ārkārtīgi sadrumstalota - nav sakārtota nodevu administrēšanas un uzskaites sistēma, komentēja Krūmiņa.