08.06.2012 07:25

Baložos uzlabo ūdens kvalitāti, vienā pilsētas daļā tarifs pieaugs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

No šā gada augusta Ķekavas novada Baložu pilsētā stāsies spēkā jaunais ūdensapgādes pakalpojumu tarifs.

Tas būs 49 santīmi par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), ko Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome šonedēļ apstiprinājusi pakalpojuma sniedzējam – SIA "Baložu komunālā saimniecība", vēsta nozare.lv.

 


Patlaban uzņēmums Baložu pilsētā piemēro atšķirīgus ūdensapgādes pakalpojumu tarifus: pilsētas daļā "Titurga" ir spēkā 2007. gadā noteiktais tarifs – 49 santīmi par kubikmetru bez PVN, bet pilsētas daļā "Vecie Baloži" 2005. gadā noteiktais tarifs – 16 santīmi par kubikmetru bez PVN.

Uzņēmuma valdes locekle Olita Krastiņa portālam "Apriņķis.lv" paskaidroja, ka līdz ar jaunajām izmaiņām tiek paredzēts, ka abās pilsētas daļās ūdensapgādes tarifs tiks izlīdzināts un tas būs jau minētie 49 santīmi bez PVN. Tātad Titurgā nekas nemainīsies, bet Veco Baložu rajonā tas palielināsies.

Uz jautājumu, kādēļ līdz šim abās pilsētas daļās bija tik krasa maksas atšķirība par šo pakalpojumu, viņa skaidro: "Pašlaik spēkā esošā ūdensapgādes tarifa pilsētas daļā "Vecie Baloži" apstiprināšanas gadā tika piemērota arī īpaša ūdens prasība, kas pieļāva paaugstinātu dzelzs saturu. Savukārt pērn tika izbūvēta un nodota ekspluatācijā ūdens atdzelžošanas stacija. Līdz ar to ūdens kvalitāte Baložu pilsētā būtiski uzlabojās. Ieguldījumi un apkalpošanas izmaksas lika pārskatīt ūdens tarifus."

Savukārt kanalizācijas pakalpojumu tarifs Baložu pilsētā, kas ir noteikts 61 santīms par kubikmetru bez PVN, netiek mainīts.

Tarifu projekta izskatīšanas gaitā pēc regulatora pieprasījuma uzņēmums precizēja atsevišķu izmaksu posteņus – tika precizētas remontu, personāla, materiālu, nodokļu un kredīta procentu maksājumu un pamatsummas atmaksas izmaksas, taču precizējumi aprēķinā iegūto ūdensapgādes pakalpojumu tarifu salīdzinājumā ar iesniegto projektu nemainīja.

Apstiprinātais "Baložu komunālās saimniecības" ūdensapgādes pakalpojumu tarifs noteikts tādā apmērā, lai segtu uzņēmuma sniegtā pakalpojuma izmaksas. Ja mainās tarifu ietekmējošie faktori, regulators var ierosināt tarifa pārskatīšanu un atcelt lēmumu.

Uzņēmuma īpašnieks ir Ķekavas novada pašvaldība. Komersants sniedz ūdenssaimniecības, siltumapgādes, elektroapgādes, nekustamo īpašumu pārvaldīšanas, sadzīves atkritumu savākšanas un transportēšanas, teritorijas uzturēšanas un labiekārtošanas un citus pakalpojumus.

No 2008. gada Baložu pilsētā ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu tiek realizēts ūdenssaimniecības modernizācijas projekts, un tā laikā ir uzbūvēta atdzelžošanas stacija, izveidoti jauni artēziskie urbumi un rekonstruēti vecie ūdensapgādes tīkli, ievērojami uzlabota ūdens kvalitāte.

Līdztekus projektam par komersanta līdzekļiem ir veikti arī citi papildu ūdenssaimniecības uzlabošanas darbi. No 2012. gada vidus komersants vairs neiepērk ūdeni no SIA "Rīgas ūdens", jo visā Baložu pilsētā piegādā "Baložu komunālās saimniecības" saražotu ūdeni.