Drukāt šo lapu
10.10.2014 12:25

Pirmie stacionārie fotoradari uz ceļiem būs jau šogad; lielākā daļa – Rīgā un Pierīgā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pirmie stacionārie fotoradari uz ceļiem būs jau šogad; lielākā daļa – Rīgā un Pierīgā arhīvs

Noslēdzies iepirkums par stacionāro fotoradaru piegādi, uzstādīšanu un darbības nodrošināšanu. Pirmie stacionārie fotoradari uz Latvijas ceļiem būs jau šajā gadā.

Atbilstoši iepirkumam tiks piegādātas pieredzējušā Nīderlandes uzņēmuma "Gatso" iekārtas, kas savus uzdevumus veiksmīgi pilda jau vairākus gadu desmitus apmēram 60 pasaules valstīs. Šo iekārtu piegādi veiks SIA "Reck", kuram fotoradaru darbības uzturēšana jānodrošina vēl piecus gadus pēc to nodošanas ekspluatācijā. Iepirkuma līgumcena ir 896 786,88 eiro bez PVN.

Lēmumu par līdzekļu piešķiršanu no Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) peļņas dividendēm stacionāro fotoradaru iegādei šī gada vasarā pieņēma Ministru kabinets. Iepirkums paredz jaunu stacionāro radaru piegādi, uzstādīšanu, nodošanu ekspluatācijā un darbības nodrošināšanu.

Plānots, ka pirmie stacionārie fotoradari tiks uzstādīti vietās, par kurām jau iepriekš veikta padziļināta analīze un kuras atbilstoši tehniski iekārtotas. Līdz šim CSDD veikusi rūpīgu un apjomīgu darbu, lai noteiktu mērierīču atrašanās vietas – analizēti ceļu satiksmes negadījumi, transportlīdzekļu plūsma, ievainoto un bojāgājušo skaits.

CSDD uzskata, ka radariem jābūt sabiedrībai saprotamam instrumentam satiksmes drošības uzlabošanai, prevencijai, kā arī vidējā braukšanas ātruma samazināšanas un ievērošanas nodrošināšanai, nevis naudas pelnīšanas avotam. Tāpēc pirms stacionāro fotoradaru atrašanās vietām plānots izvietot informatīvas zīmes, kā arī uz ceļa klājuma norādīt mērierīces atrašanās vietā atļauto braukšanas ātrumu, informēja CSDD Sabiedrisko attiecību daļā.

CSDD uzsver, ka būtiski, lai par radaru fiksētajiem pārkāpumiem iekasētie līdzekļi nonāk valsts budžetā un tiek izmantoti tikai un vienīgi ceļu infrastruktūras un satiksmes drošības uzlabošanai. Pretēji iepriekšējai kārtībai un praksei, tagad būs nodrošināts, ka maksa par radaru darbības nodrošināšanu nekādā veidā nebūs atkarīga no iekasēto soda naudu apmēra.

CSDD stacionāro fotoradaru atrašanās izvēle – skaidrojums video par vietu Murjāņos:



Kā redzams stacionāro fotoradaru atrašanās vietu kartē, tās koncentrētas tieši galvaspilsētas teritorijā un Rīgas reģionā: