Drukāt šo lapu
13.11.2013 13:32

Atkritumu apsaimniekošanas nākotne – pārstrādes centri poligonu vietā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atkritumu apsaimniekošanas nākotne – pārstrādes centri poligonu vietā www.nra.lv

Tuvāko piecu līdz septiņu gadu laikā kļūt par efektīvu, mūsdienīgu, videi un cilvēkiem draudzīgu, kā arī ekonomiski pamatotu atkritumu pārstrādes centru.

Šādu mērķi ir izvirzījis Latvijas lielākais atkritumu apsaimniekošanas poligons "Getliņi" Stopiņu novadā. Tas uzskata, ka tieši šāds attīstības scenārijs ir jāizvēlas, lai veiksmīgi ievērotu visas Eiropas Savienības un Latvijas likumdošanas prasības, kā arī attīstītos videi un Rīgas apkaimes iedzīvotājiem draudzīgā veidā, raksta www.nra.lv.

Uzņēmuma aprēķini liecina, ka šis mērķis ir sasniedzams. Poligonam jātransformējas un no atkritumu noglabāšanas vietas jākļūst par atkritumu pārstādes un reģenerācijas centru. Uzņēmuma prognozes liecina, ka pēc minētā perioda Getliņos noglabās tikai ap 10 % no ievestajiem atkritumiem. Pārējais apjoms tiks pārstrādāts.

Atkritumu pārstrādes centrs ir viens no ekonomiski visefektīvākajiem atkritumu apsaimniekošanas veidiem Latvijā, tā ir mūsu nākotne, – uzskata SIA "Getliņi EKO". Būtībā tas nozīmē to, ka pēc tam, kad sadzīves atkritumi tiek savākti no iedzīvotājiem un uzņēmumiem, neatkarīgi no tā, vai jau sašķiroti vai nē, tie tiek rūpnieciski šķiroti. Sadzīves atkritumu poligona kalnā tiek noglabāta pavisam neliela to daļa, ne vairāk kā viena desmitā daļa no pašreizējā apjoma. Poligona kalnā nākotnē tiks noglabāti tikai tie atkritumi, kurus nevar atgriezt otrreizējā dzīvē, bet kurus var efektīvi izmantot elektrības ražošanā. Biodegradējamā atkritumu daļa tiks pārstrādāta bioreaktorā. Viss pārējais tiek sašķirots – stikls, papīrs, kartons, plastmasa u. tml. –, pārstrādāts, izmantots kā otrreizējās izejvielas.

Šāds darbības virziens ir izdevīgs videi, jo tiek taupītas izejvielas un netiek noglabāts tas, ko vēl var izmantot. Tāpat tas ir izdevīgi cilvēkiem, jo, atgriežot atkritumus otrreizējā tirgū, poligonā tiks ievesti ievērojami mazāki atkritumu apjomi, kas labvēlīgi iespaidos tarifu, kuru iedzīvotāji maksā par šo pakalpojumu.

Un, visbeidzot, tas labvēlīgi iespaidos arī pašus poligonus, jo būtiski palielinās to dzīves ilgumu un mums nebūs jāmeklē jaunas vietas atkritumu poligonu izveidei.

Poligona "Getliņi" ceļš uz atkritumu pārstādes centru ir noticis soli pa solim. Poligona attīstības 1. kārta ilga gandrīz 15 gadu kopš 1997. gada, kad Rīgas un Stopiņu pašvaldības vienojās, ka no padomju laikiem mantotā atkritumu izgāztuve Getliņos jāpārvērš par mūsdienīgu videi, dabai un cilvēkam drošu atkritumu pārstrādes poligonu. Šajā posmā tika radīti pirmie atkritumu pārstrādes principi – atkritumu gāzes savākšana un pārstrāde elektrībā un siltumā.

Tagad gandrīz pusi no uzņēmuma peļņas veido elektroenerģijas pārdošana. Šāda darbība ļauj uzņēmumam būt neatkarīgākam no dažādu resursu cenām, radīto atkritumu apjomiem un saglabāt Baltijā zemāko atkritumu apsaimniekošanas tarifu, ko ikdienā jūt ikviens Rīgas un Pierīgas iedzīvotājs.

Energobloks darbojas nu jau vairāk nekā desmit gadu un arī nākotnes pārstrādes centrā būs neatņemama un būtiska daļa. Tādēļ tiks aktīvi turpināts pētīt šo virzienu, attīstīt tehnoloģijas un investēt nepieciešamajos uzlabojumos, norāda uzņēmumā. Šā gada maijā poligons oficiāli noslēdza 2. kārtu visa poligona Getliņi attīstībā. Projekta rezultātā Getliņi ierindojas drošāko, modernāko un videi draudzīgāko poligonu vidū visā Eiropā. Projektu var uzskatīt par vienu no veiksmīgākajiem un lielākajiem ES fondu apguves piemēriem nozarē Latvijā. Tā laikā tika veikti vērienīgi darbi poligona infrastruktūras izveidošanā un sakārtošanā, to vidū virkne objektu izveide, ēkas, laukumi, ceļi, novietnes, drošības elementi, mehānismu un tehnikas uzturēšanas punkti, kontrolpunkts u. c. 2. kārta poligona attīstībā, infrastruktūras izveide ir absolūti nepieciešama, lai nodrošinātu poligona attīstību tālākā nākotnē atbilstoši mūsu pašu vides standartiem, ES prasībām, drošības prasībām un vīzijai par poligona izaugsmi.

Nākamais solis ceļā uz mērķi ir sadzīves atkritumu šķirošanas centra izveide pie poligona teritorijas. Konkurss par šādas rūpnīcas celtniecību ir noslēdzies, un jau nākamā gada otrajā pusē Getliņu teritorijā atkal sāksies būvniecības darbi.

Iepriekš:
Stopiņos būvēs sadzīves atkritumu šķirošanas staciju; būs vēl četros Pierīgas novados
Stopiņos plāno veidot Rīgas un Pierīgas sadzīves atkritumu šķirošanas staciju