Drukāt šo lapu
06.06.2013 22:43

Prognozē raitu Ķemeru sanatorijas kurortoloģijas funkcijas saglabāšanai nepieciešamo likuma izmaiņu virzību

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Saeimas Juridiskais birojs sagatavos atzinumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas rosinātajiem grozījumiem Ķemeru Nacionālā parka (ĶNP) likumā, un tad komisija varētu tos tuvākajā laikā iesniegt Saeimā.

Kā sacīja komisijas vadītājs Dāvis Stalts, projekts būtu jāvērtē Saeimas pavasara sesijā, kas noslēgsies 25. jūnijā. Līdz ar to likumprojekta virzība varētu būt samērā ātra. Pēc Saeimas Juridiskā biroja atzinuma paredzēts precizēt likumprojekta redakciju un tad iesniegt to Saeimā.

Kā ziņots, lai Ķemeru sanatorijai saglabātu vēsturisko kurortoloģijas funkciju, deputāti rosina grozīt Ķemeru Nacionālā parka likumu, ap Ķemeru sanatoriju veidojot jaunu teritoriju - Ķemeru kūrorta zonu.

Tādējādi no ĶNP pašreizējā neitrālā zonējuma tiktu izdalītas teritorijas ap vēsturisko Ķemeru sanatoriju un ar to saistītajām būvēm. Šī ir viena no izmeklēšanas komisijas iecerētajām īstermiņa rīcībām, lai Ķemeru sanatoriju saglabātu kā vienotu kurortoloģijas objektu un nostiprinātu to likumos, skaidroja komisijas vadītājs Dāvis Stalts.

Saeima 18. aprīlī nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par Ķemeru sanatorijas pārvaldīšanas juridisko un faktisko situāciju. Paredzēts izvērtēt Ķemeru sanatorijas privatizācijas tiesiskumu, privatizācijas līguma izpildi, kā arī izvērtēt situāciju ar SIA "Ominasis Latvia" maksātnespēju.

Ķemeru sanatorijas kompleksu iecerēts pārdot izsolē, nosakot sākumcenu 3,7 miljonu latu apmērā. "Ominasis Latvia" piederošo izsolāmo mantu veido vairākas daļas, bet tās plānots pārdot kā vienu izsoles priekšmetu. Izsole tiek rīkota piedzinēju "Arhiidea", SIA "BT projekts", SIA "IAT Cityco", Privatizācijas aģentūras un SIA "Savant" interesēs.

Ķemeru sanatorijas privatizācijas process ilga vairāk nekā desmit gadus. Sanatorijas privatizācijas noteikumi pieņemti 1995. gadā, un tie paredzēja, ka desmit gadus no "Ķemeru" ēkas nodošanas ekspluatācijā jāsaglabā objekta darbības profils - kūrorta ārstnieciski profilaktiskā darbība, rehabilitācija, medicīniskie un atpūtas pakalpojumi.

2010. gada septembrī Jūrmalas pilsētas dome noslēdza sadarbības līgumu ar "Ominasis Latvia", bet vēlāk no tā vienpusēji atkāpās, jo uzņēmums nepildīja neskaitāmos solījumus pabeigt sanatorijas rekonstrukciju.

1. martā Jūrmalas pilsētas tiesa "Ominasis Latvia" pasludināja par maksātnespējīgu.