Drukāt šo lapu
23.11.2011 16:44

Siltumenerģijas tarifi samazināsies Sējas novadā, palielināsies – Inčukalnā

Autors  Kate Jēkabsone
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šoziem Inčukalna iedzīvotājiem būs jārēķinās, ka siltumenerģijas tarifs palielināsies par 10 %, kamēr Sējas novada Lojā un Pabažos apkures tarifi samazināti pat par 0,40 Ls/m2. Savukārt Krimuldā, Baldonē un Siguldā tarifi nemainīsies.

“Tarifi var mainīties kurināmā cenu izmaiņu dēļ. Dabas gāzes cena mainās katru mēnesi, kāda tā būs janvārī, februārī, martā, patlaban nav zināms. Var mainīties arī šķeldas cena, jo tiek būvētas daudzas jaunas ar šķeldu kurināmas katlu mājas,” stāsta Latvijas siltumuzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Andris Akermanis.


Sējas novada Pabažos un Lojā samazināti apkures tarifi

Nomainot divus apkures katlus un nosiltinot sociālo dzīvojamo māju “Ezeriņi”, Sējas novada Dome samazinājusi apkures tarifus Pabažos un Lojā.

“Cilvēki atteicās no apkures pieslēgšanas, jo iepriekšējie apkures katli bija lieli un neekonomiski. Tāpēc šogad Sējas novadā tika nomainīti divi katli, kā arī nosiltināja sociālo dzīvojamo māju “Ezeriņi”. Plānojam, ka veiktie darbi palīdzēs mums ietaupīt finanšu līdzekļus,” skaidro Sējas novada Domes izpilddirektors Guntars Jākobsons.

Pamatojoties uz veiktajiem darbiem, Dome samazinājusi apkures tarifu Pabažos, iepriekšējo 2,30 Ls/m2+PVN vietā tagad ir 1,90 Ls/m2+PVN. Savukārt Lojā pagājušajā gadā apkures tarifi bija 1,60 Ls/m2+PVN, bet šogad būs 1,50 Ls/m2 + PVN.

Apkures katla maiņa Lojā Domei izmaksājusi 2780 latus, bet Pabažos – 2849 latus.

Krimuldas novadā cenas nemainīsies

Krimuldas pagasta Domes SIA “Entalpija–2“ valdes loceklis Aivars Erdmanis informēja, ka apkures tarifi Krimuldas novadā katrā mājā tiek rēķināti atsevišķi. “Sistēma, kā tiek aprēķināts siltums, katrai mājai ir ļoti sarežģīta. Apkures cena tiek rēķināta kvadrātmetrā. Piemēram, ja māja ir siltināta un tajā visi dzīvokļi ir pieslēgti kopējai mājas apkures sistēmai, tad cena kvadrātmetrā ir mazāka. Bet, ja no 18 dzīvokļiem pie kopējās sistēmas ir pieslēgti, piemēram, tikai 6 un māja nav siltināta, tad cena ir lielāka. Katrai mājai ir savs siltumenerģijas patēriņa skaitītājs, kurš uzskaita patērēto enerģiju. Katru mēnesi tiek piefiksēts patērētais siltumenerģijas daudzums un izdalīts ar attiecīgu dzīvokļu skaitu, kuri pieslēgti kopējai sistēmai,” skaidro A. Erdmanis.

Pagājušajā gadā apkures tarifi Krimuldas novadā bija robežās no 0,70 Ls/m2 līdz 1,30 Ls/m2. “Siltumenerģijas cena ir atkarīga no dabasgāzes cenas. Plānots, ka pašreiz apkures tarifi saglabāsies tādi paši kā pērn. Taču, iespējams, no 2012. gada 1. janvāra cena palielināsies, jo celsies dabasgāzes cena,” piebilst A. Erdmanis.

Baldones novadā siltumenerģijas tarifi šoziem nemainīsies

Baldones pagasta Domes SIA “BŪKS” valdes priekšsēdētājs Nikolajs Ļeoņenko informēja, ka pagaidām apkures tarifus neplāno mainīt. “Sistēma, kā tiek aprēķināta siltumenerģijas cena, saglabāsies tāda pati kā pērn. Pašreiz grūti nosaukt konkrētas cenas, jo viss atkarīgs no laika apstākļiem, kā arī no dabasgāzes cenas. Savukārt salīdzināt ar pagājušā gada cenām nevar, jo gada laikā dabas gāzes cena ir palielinājusies,” skaidro N. Ļeoņenko.

Baldones novadā ir izveidoti četri apkures katli, kuri ar siltumu nodrošina dažādas Baldones pašvaldības mājas, piemēram, viens katls padod siltumu Baldones vidusskolai, otrs – bērnudārzam, divām dzīvokļu mājām un kinoteātrim. Savukārt divi katli ar siltumu apgādā daudzdzīvokļu māju Zīļu ielā un dažas trīs dzīvokļu mājas. Katrai katlu mājai un attiecīgajai mājai, kura tiek apgādāta ar siltumu, pie ārējās sienas ir temperatūras sensori. Atkarībā no āra gaisa temperatūras pie mājas tiek padod signāls konkrētajai katlu mājai, un siltumenerģijas sistēma pielāgojas – samazina vai palielina siltumu. Dzīvokļos istabas temperatūrai jābūt robežās no +18 līdz +22 grādiem,” skaidro N. Ļeoņenko.

Siltumenerģijas patēriņš katrā mājā ir tikai viens no komponentiem, kas veido apkures tarifu.

Inčukalnā plāno palielināt tarifus

“Iespējams, Inčukalnā apkures tarifi pieaugs par 10 %,” informē Diāna Kovaļčuka – valdes priekšsēdētāja SIA “EKO SVELME”, kas nodrošina ar siltumu Inčukalna iedzīvotājus.

“Tā kā mūsu mājām vēl nav uzstādīti kopējie siltuma skaitītāji, tad mēs tarifus aprēķinam pēc m2. Mūsu tarifi no 2008. gada līdz šim bija no 1,18 Ls/m2+PVN. Šogad plānots palielināt tarifu par 10 %, tas būs no 1,30 Ls/m2+PVN,” skaidro D. Kovaļčuka.

Nenomaksātu parādu dēļ netika pieslēgta un vēl joprojām nav pieslēgta viena māja Gaujaslīčos. D. Kovaļčuka norāda, ka vairāk nekā 10 nemaksātāju lietas ir iesniegtas tiesā un šobrīd ir pozitīvi iznākumi.

Savukārt PSIA “Vangažu Namsaimnieks”, kuri ar siltumenerģiju nodrošina Vangažniekus, informē, ka pašreizējais siltumenerģijas tarifs ir 38,32 Ls/MWh+PVN.

“Tā kā mūsu tarifs ir piesaistīts pie dabasgāzes tirdzniecības cenas, tad, ja tās tirdzniecības cena ir 175 Ls/1000 nm3, tad mūsu tarifs ir 38,32 Ls/MWh+PVN. Līdz šāgada 17. oktobrim pie visām mājām tika pieslēgta apkure,” skaidro Inčukalna novada Domes SIA “Vangažu Namsaimnieks” valdes priekšsēdētājs Maksims Griščenko.

Siltumenerģijas tarifu Siguldā nepaaugstinās

“Siltumenerģijas tarifs Siguldas novadā šoziem netiks paaugstināts,” informē SIA “Wesemann – Sigulda” loceklis Ivars Paurs. Pašreiz apkures tarifs Siguldā ir 46,33 Ls/MWh.

I. Paurs skaidro: “SIA “Wesemann – Sigulda” 2011./2012. gada apkures sezonai ir iegādājusies kurināmo (šķeldu) visai apkures sezonai. Tas ļauj šodien būt pārliecinātiem, ka līdz nākamajai apkures sezonai siltumenerģijas tarifs nebūs jāceļ. Katlu mājas iekārtām vasaras laikā ir veikts nepieciešamais profilaktiskais remonts, līdz ar to gan katlu māja, gan siltumtīkli apkures sezonai ir sagatavoti.”