Drukāt šo lapu
02.10.2012 14:02

Sporta kompleksa dēļ Mālpils novadam lielākais parādu slogs uz vienu iedzīvotāju

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viena no Mālpils jaunā sporta kompleksa telpām. Viena no Mālpils jaunā sporta kompleksa telpām. www.malpils.lv

Pagājušā gada beigās no visām Latvijas pašvaldībām vislielākās parādsaistības uz vienu iedzīvotāju bija Mālpils novadam. Tā mērs zina teikt, ka šāda situācija izveidojusies sporta kompleksam ņemtā kredīta dēļ.

2011. gada beigās lielākais parāds uz vienu iedzīvotāju bija Mālpils novadam – 1126 lati uz vienu iedzīvotāju, kas ir četras reizes lielāks par vidējo rādītāju visās pašvaldībās kopā – 275 lati. Parāda atlikums 2011. gada beigās bija 2,3 miljoni latu, vēsta aģentūra LETA.

"Sporta kompleksu mums vajadzēja, un, kad tikai grasījāmies to būvēt, valsts solījās daļu no izmaksām segt, taču realitātē esam spiesti maksāt to paši," tā sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" norāda Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs (Vēlētāju apvienība "Vienoti Mālpilij").

Mērs izpētījis, ka citām Latvijas pašvaldībām valsts ir nākusi talkā un daļu no izmaksām segusi, taču par mazo Mālpili neliekoties ne zinis. "Es gan vēl ceru, ka kaut kas tomēr vēl mainīsies, jo īsti pareizi tas nav. Ar ko mēs esam sliktāki par citiem?" jautā A. Lielmežs.

Situāciju sarežģī tas, ka šajā Pierīgas novadā nodokļu maksātāju skaits nav tik liels, kā vajadzētu, turklāt tam ir tendence samazināties.

Otrs lielākais parāds pagājušā gada beigās, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, bija Ādažu novadam – 817 lati uz vienu iedzīvotāju. 2010. gadā Ādažu novads bija 27. vietā ar 332 latu parādu, rēķinot uz vienu iedzīvotāju. Šāds pašvaldības parāda uz vienu iedzīvotāju rādītāja pieaugums tiek skaidrots ar pašvaldības maksātspējas problēmu dēļ finanšu stabilizācijas procesā veikto parāda palielinājumu, aizņemoties no Valsts kases.

Vairāk informācijas par Mālpils sporta kompleksu skatīt šeit.