Drukāt šo lapu
20.07.2018 14:33

Ražotājcenas Latvijas rūpniecībā jūnijā - par 4,3% augstākas nekā pirms gada

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ražotājcenas Latvijas rūpniecībā jūnijā - par 4,3% augstākas nekā pirms gada arhīvs

Latvijas rūpniecībā vidējais ražotājcenu līmenis šogad jūnijā, salīdzinot ar 2017.gada jūniju, pieaudzis par 4,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotājcenas minētajā laika periodā ir augušas par 4,8%, bet eksportētajai produkcijai - par 3,7%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas attiecīgajā periodā pieaugušas par 4,1%, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 3,4%.

Būtiskākā ietekme uz ražotājcenu pieaugumu gada laikā bija koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, elektroenerģijai, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas apgādes pakalpojumiem, kā arī pārtikas ražošanā. Vienlaikus lielākā pazeminošā ietekme bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā, kā arī elektrisko iekārtu ražošanā.

2018. gada jūnijā salīdzinājumā ar maiju ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 1%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis auga par 1,4%, savukārt eksportētajai produkcijai - par 0,6%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis palielinājās par 0,5%, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm par - 0,6%.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijai, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas pakalpojumiem, kā arī koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas. Cenu pazeminošā ietekme bija spirtoto dzērienu ražošanā.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 600 uzņēmumu, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi Centrālajai statistikas pārvaldei paziņo apmēram 2,6 tūkstošus cenu, no tām apmēram 1,4 tūkstošus par vietējā tirgū un apmēram 1,2 tūkstošus par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.