Drukāt šo lapu
08.06.2018 13:05

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājies par 2,3 %

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija sviestam (+32,6 %) Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija sviestam (+32,6 %) pixabay.com

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2018. gada maijā, salīdzinot ar 2017. gada maiju, palielinājies par 2,3 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieauga par 1,9 %, bet pakalpojumiem – par 3,2 %.

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2018. gada maijā bija par 5,8 % augstākas. Precēm cenas pieauga par 4,9 %, bet pakalpojumiem – par 8,3 %.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2018. gada maijā, salīdzinot ar 2017. gada maiju, bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, veselības aprūpei.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija sviestam (+32,6 %), skābajam krējumam (+10,3 %), pienam (+7,4 %), kefīram (+8,5 %). Cenas palielinājās arī cūkgaļai (+8,5 %), mājputnu gaļai (+3,6 %), olām (+11,2 %), maizei (+1,9 %), augļu un dārzeņu sulām (+4,8 %). Savukārt lētāks bija cukurs ( 31,2 %), kafija (-10,2 %), svaigi dārzeņi (-3,6 %), milti un citi graudaugi (-6,5 %), makaronu izstrādājumi (-6,7 %), šokolāde (-3,1 %), augu eļļa (-5,4 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 4,1 %. Alkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 3,2 %, sadārdzinoties galvenokārt stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tabakas izstrādājumu cenas pieauga vidēji par 5,7 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 3,2 %. Dārgāks bija cietais kurināmais, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, siltumenerģija, atkritumu savākšana, kā arī mājokļu īre, savukārt cenas akciju ietekmē samazinājās materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam.
Atbilstoši CSP datiem, veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 3,9 %. Cenu pieaugums bija zobārstniecības pakalpojumiem, farmaceitiskiem produktiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās degvielai par 10,4 %, tai skaitā dīzeļdegvielai – par 12,5 %, benzīnam – par 9,8 %, savukārt auto gāzei samazinājās par 4,2 %. Cenas palielinājās arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 4,8 %, ko galvenokārt noteica autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās. Cenas palielinājās frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem, kā arī finanšu pakalpojumiem. Savukārt cenu samazinājums bija personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija apaviem, ēdināšanas pakalpojumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai. Savukārt cenas samazinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, barībai lolojumdzīvniekiem.

Kā liecina CSP informācija, 2018. gada maijā, salīdzinot ar aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3 %. Precēm cenas pieauga par 0,3 %, bet pakalpojumiem – par 0,4 %. Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, kā arī cenu kritumam ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem.