Drukāt šo lapu
02.06.2018 12:25

Degvielas cenas pieaug

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Degvielas cenas pieaug pixabay.com

Baltijas valstīs, arī Latvijā, turpinās degvielas cenu kāpums, ko nu jau sāk just arī patērētāji degvielas uzpildes stacijās. Tā, piemēram, "Circle K" degvielas uzpildes stacijās 95. markas benzīna cena nedēļas laikā pieaugusi par 2,3% un maksā 1,332 eiro par litru.

Dīzeļdegvielas cena pieaugusi par 3,2% – līdz 1,252 eiro par litru. Nemainīga palikusi vien autogāzes cena.

Ietekmē ģeopolitika un valūta
Kā laikrakstam "Rīgas Apriņķa Avīze" skaidroja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis, straujais cenu kāpums galvenokārt esot skaidrojams ar trim iemesliem.

Vispirms cenu ietekmējot ģeopolitiskā situācija – gan notiekošais Sīrijā, Irānā un Korejā, gan arī fakts, ka Venecuēla pārtraukusi naftas eksportu uz ASV, kas savukārt radījis lielāku pieprasījumu, un tas nozīmē naftas produktu iepirkuma cenas pieaugumu.

"Otrs faktors, kas būtiski ietekmē degvielas cenu, ir eiro vērtības kritums pret ASV dolāru. Naftas produktus iepērk, izmantojot norēķinus ASV dolāros, tāpēc šobrīd par tādu pašu daudzumu degvielas nākas maksāt vairāk eiro nekā līdz šim. Pieaugums šobrīd ir par 2 eirocentiem," situāciju skaidro O. Karčevskis.

Trešais faktors, kas jau kopš pagājušā mēneša ietekmē dīzeļdegvielas cenu, ir obligātais biodegvielas piejaukums, proti, no šā gada 16. aprīļa (līdz 30. oktobrim) dīzeļdegvielai obligāti jāpievieno biodīzeļdegviela, kas iegūta no rapšu sēklu eļļas, vai parafinizēta dīzeļdegviela, kas iegūta no biomasas, turklāt tai jābūt vismaz 4,5% apjomā no kopējā maisījuma tilpuma, neatkarīgi no dīzeļdegvielas klases.

Te jāatzīmē, ka jau no 2018. gada sākuma ir būtiski palielināts akcīzes nodoklis naftas produktiem. Šā iemesla dēļ degvielas cena kopā ar PVN par 4,8 centiem kāpusi benzīnam, par 3,8 centiem – dīzeļdegvielai, bet šķidrajai propāna gāzei – par 4,6 centiem litrā. Savukārt no šā gada 1. jūlija akcīzes nodoklis tiks celts lauksaimnieku dīzeļdegvielai, tādēļ tās akcīzes likme pieaugs par 0,6 centiem litrā, bet ar PVN cena palielināsies par 0,7 centiem litrā.

Uzņēmēji nogaida
Vairākums aptaujāto Pierīgas uzņēmēju atzina, ka degvielas sadārdzinājums, protams, ietekmē uzņēmumu darbību, tomēr joprojām esot cerības, ka cenu kāpums degvielai neturpināsies, tādēļ gala produkcijas cena patērētājiem pagaidām netiekot mainīta un vismaz mazumtirdzniecībā pircēji vēl tieši neizjūt degvielas cenas pieaugumu.

"Veikala cenas degvielas sadārdzinājums pagaidām neietekmē," "Rīgas Apriņķa Avīzei" skaidroja Stopiņu novada Ulbrokas veikala "Lats" iepirkuma direktors Ingus Paulauskis.

"Piegādātāji pagaidām nav reaģējuši uz degvielas cenu svārstībām, un preces veikalā nonāk par līgumos iepriekš paredzētajām cenām. Šobrīd mēs arī neesam jutuši kādas indikācijas, ka situācija tuvākajā laikā varētu mainīties, tā ka mēs joprojām strādājam ar tām pašām cenām kā iepriekš."

Savukārt Mārupē bāzētā uzņēmuma "ACE Logistics Latvia" vadītāja Daina Zvirgzde pauda neizpratni par dīvaino sakarību – ja pasaulē naftas produktiem cenas krītas, mūsu benzīntankos jūtams cenu pieaugums. Tā kā uzņēmums nodarbojas ar kravu pārvadājumiem un loģistikas pakalpojumiem, degvielas cenas pieaugums ir ļoti jūtams: "Pagaidām mēs savu pakalpojumu cenas neesam koriģējuši, jo ir noslēgti ilgtermiņa līgumi un mēs esam uzņēmušies saistības pret saviem klientiem. Nav zināms, cik ilgi šis sadārdzinājums turpināsies, mēs tikmēr vērojam situāciju un nogaidām."

Būtisku ietekmi uz ikdienas darbu sakarā ar degvielas cenu kāpumu izjūt arī picērija, picu un suši piegādātāju kompānija "Hot Box" Babītē. Uzņēmuma īpašniece Dina Ennīte atzīst: "Kamēr piegādātāji nav palielinājuši savu produktu cenas, arī mēs pircējiem tās nepalielinām. Mūsu uzņēmuma darbību visbūtiskāk ietekmē siera cena – ja tai būs pieaugums, arī mēs būsim spiesti mainīt cenu gala produkcijai. Tāpat būtiska ir miltu un iepakojuma cena. Domāju, ja piegādātāju produktiem cenas pieaugums būs lielāks par kādiem 10%, mums nāksies savu produkciju pārdot dārgāk."

Vairākums aptaujāto pauž viedokli, ka degviela ir salīdzinoši neliela izmaksu komponente, kas veido gala cenu patērētājam, līdz ar to cenu pieaugums līdz 10% esot nepatīkams un sāpīgs, tomēr produkcijas un pakalpojumu maksu patērētājiem neietekmēšot.

Prognozes neskaidras
Tā kā skaidrojumi par pieaugušajām degvielas cenām vairāk skar procesus ārpus Latvijas, tālākos notikumus prognozēt ir grūti. Publiskā informācija liecina, ka lielākās investīciju bankas paredz naftas cenu celšanos vismaz tuvākā pusgada laikā. Nākamajā gadā ASV tiks pabeigti vairāki naftas cauruļvadi, kas novērsīs transportēšanas grūtības, un tirgus saņems ievērojamu daudzumu slānekļa naftas. Tādējādi cenām vajadzētu atkal kristies.

Šobrīd naftas cenas ir samazinājušās par 6%, salīdzinot ar maija vidu, – galvenokārt tāpēc, ka Saūda Arābija un Krievija, reaģējot uz naftas cenu celšanos, paziņojušas par iespējamu naftas ieguves palielinājumu. Taču starptautiskā politika jebkuras prognozes var vienā mirklī apgriezt kājām gaisā. Turklāt degvielas mazumtirdzniecības cenas degvielas uzpildes stacijās Latvijā uz notiekošo pasaules tirgos reaģē ar zināmu laika intervālu.