Drukāt šo lapu
07.02.2018 14:07

Latvija ekonomiskās brīvības reitingā noslīdējusi uz 28. vietu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvija ekonomiskās brīvības reitingā noslīdējusi uz 28. vietu pixabay.com

Latvija pasaules ekonomiskās brīvības reitingā šogad ir noslīdējusi uz 28. vietu no 20. vietas pērn, un tā joprojām atpaliek no Igaunijas un Lietuvas.

Jaunākajā pētījumu institūta "Heritage Foundation" un laikraksta "Wall Street Journal" gadskārtējā pētījumā par ekonomisko brīvību 180 pasaules valstīs un teritorijās Igaunija ieņem 7. pozīciju pretstatā 6. pērn, bet Lietuva no 16. pozīcijas atkāpusies uz 19. vietu.

Reģionālajā Eiropas reitingā Latvija ieņem 16. vietu, Igaunija ierindojas trešajā pozīcijā aiz Šveices un Īrijas, bet Lietuva ir 11. vietā.

Pētījuma autori aprēķinājuši, ka Latvijas ekonomiskās brīvības līmenis šogad atbilst 73,6 punktiem, kas ir par 1,2 procenta punktiem mazāk nekā pērn, atspoguļojot pasliktināšanos piecos no 12 ekonomiskās brīvības rādītājiem: par īpašumtiesībām, valdības godīgumu, tiesu sistēmas efektivitāti, nodokļu slogu un tirdzniecības brīvību.

Latvija piedzīvojusi augšupeju rādītājos par valdības izdevumiem, fiskālo veselību, uzņēmējdarbības brīvību, darbaspēka brīvību, investīciju brīvību un monetāro brīvību bet saglabājusi pozīcijas rādītājos par finanšu brīvību.

Visas trīs Baltijas valstis ir ierindotas starp "pārsvarā brīvajām" valstīm. Šajā valstu grupā kopumā ir 28 pasaules zemes, tostarp ASV (18. vieta), Zviedrija (15. vieta), Dienvidkoreja (27. vieta), Vācija (25. vieta) un Makao (34. vieta).


Pirmais ekonomiski visbrīvāko valstu piecinieks salīdzinājumā ar pagājušo gadu nav mainījies - jau 24. gadu pēc kārtas par teritoriju ar vislielāko ekonomisko brīvību ir atzīta Honkonga, kam seko Singapūra, Jaunzēlande, Šveice un Austrālija. Šīm valstīm pievienojusies arī Īrija, un tās ir iekļautas "brīvo" valstu kategorijā.

"Daļēji brīvo" valstu grupā ir ierindotas 62 valstis. Šo valstu grupā ir, piemēram, Polija (45. vieta), Turcija (58. vieta), Francija (71. vieta), Itālija (79. vieta), kā arī Bosnija un Hercegovina (91. vieta).

Savukārt "pārsvarā nebrīvo" valstu kategorijā ir 63 valstis. Tajā atrodas, piemēram, Saūda Arābija (98. vieta), Krievija (107. vieta), Ķīna (110. vieta), Grieķija (115. vieta), Argentīna (144. vieta), Brazīlija (153. vieta) un Maldivu salas (155. vieta).

"Apspiesto" valstu kategorijā ir 21 valsts, tostarp Čada (162. vieta), Turkmenistāna (169. vieta), Bolīvija (173. vieta), Kuba (178. vieta), Venecuēla (179. vieta). Pēdējo - 180. - vietu reitingā ieņem Ziemeļkoreja.

Ekonomiskās brīvības indekss kopš 1995. gada top, izanalizējot 50 dažādu rādītāju. Tā veidotāji ņem vērā premisu – jo augstāka ekonomiskā brīvība, jo lielāks labklājības līmenis un ienākumi uz vienu iedzīvotāju.

Indeksu aprēķina, ņemot vērā kritērijus četrās kategorijās: likuma vara, valdības mērogs, regulējuma efektivitāte un tirgu atvērtība.