Drukāt šo lapu
19.07.2012 20:40

Eksperti: Jūrmalu "Jaunā viļņa" laikā neizpirks

Autors  city24.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eksperti: Jūrmalu "Jaunā viļņa" laikā neizpirks arhīvs

Mūzikas un šovbiznesa apvienojuma pasākums "Jaunais vilnis" Jūrmalā mājokļu tirgu būtiski  neietekmēs, atzīst aptaujātie nekustamā īpašuma eksperti.

Tiesa, īpašumu attīstītājiem šis jūlija laiks ir iespēja prezentēt jaunus projektus, cerot uz ārvalstu pircēju interesi. Par aktualitātēm Jūrmalas mājokļu tirgū stāsta eksperti no kompānijām "Ober Haus Real Estate Latvia", "Arco Real Estate" un "Latio".

Darbs projektu attīstītājiem

 

"Jēdzienam "ekskluzīvs" nav precīza definējuma, manuprāt, tādam mājoklim ir jābūt vienreizējam un atšķirīgam no pārējiem," par konkrētu dzīvokļu segmentu stāsta Māris Laukalējs, "Arco Real Estate" valdes loceklis un 1. vērtēšanas nodaļas vadītājs. Viņš arī uzskata, ka pēc šādas definīcijas Jūrmalā ekskluzīvu dzīvokļu esot maz. Tie, kas ir, šādu apzīmējumu no attīstītāju puses gūst uz kvalitatīvas apdares rēķina. Mazāk tiekot domāts par projekta atrašanās vietu. "Bieži pieļauta kļūda ir uz zemes gabala ar salīdzinoši labu atrašanās vietu nebūvēt atbilstošu ekskluzīvo projektu," uzskata M. Laukalējs. Viņš arī atzīmē, ka Jūrmalā zemes vērtība bieži neatbilst pašai apbūves vērtībai.

Jana Sviridova, "Ober Haus Real Estate Latvia" Jūrmalas filiāles nekustamo īpašumu speciāliste, min, ka ekskluzīvie dzīvokļi ir pieejami, taču par salīdzinoši lielām cenām – sākot no 4500 EUR/m2, bez apdares. "Kas nozīmē, ka apdarei jārēķina klāt aptuveni vēl 1000 EUR/m2," min J. Sviridova, atzīmējot, ka projektu attīstītāji bieži kļūdās, jo piedāvā dzīvokli bez apdares, lai gan klients vēlēsies tur dzīvot uzreiz.

Edgars Spuravs, "Latio" tirdzniecības partneris, stāsta, ka optimāli Jūrmalas jauno mājokļu tirgū būtu objekti ar cenu 2500 EUR/m2 ar pilnu apdari. E. Spuravs pieļauj, ka tas varētu būt 2–3 istabu dzīvoklis (ar vienu vai divām guļamistabām), diviem sanmezgliem un 60–80 m2 robežās. Taču viņš uzskata, ka šobrīd tirgū kaut ko tādu atrast ir "gandrīz neiespējami".

Uz "Jauno vilni" brauc atpūsties

"Tas ir mīts, ka "Jaunā viļņa" laikā tiekot izpirkta Jūrmala," par pasākuma ietekmi uz mājokļu tirgu izsakās J. Sviridova, atzīmējot, ka tieši pēc konkursa parādās īstā aktivitāte. Jūlijs ikgadēji esot tirgus klusais mēnesis. "Pārsvarā tie, kas brauc uz "Jauno vilni", vēlas atpūsties, nevis meklēt sev īpašumus. Tikai retais viesis ir gatavs šos divus pasākumus apvienot," viņa uzskata.

Taču M. Laukalējs piebilst, ka uz konkursa laiku vairāk interesējas par īpašumu iegādi, bet ne vienmēr tas nozīmējot lielāku darījumu skaitu. Viņš gan norāda, ka attīstītājiem konkursa laiks ir iespēja prezentēt jaunos projektus.

Savukārt E. Spuravs min, ka Jūrmalas darījumu skaits salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir samazinājies lielo cenu dēļ. Nereti tās ir nepamatoti lielas, un pircējs velta vairāk laika meklējumiem. Viņš arī piebilst, ka daļa pircēju no Krievijas pērk arī lētākus, padomju gados būvētus dzīvokļus Kauguros, tālāk no centra. "Krievijas un citu bijušo PSRS valstu pilsoņiem Jūrmala kā vasaras atpūtas un īpašuma iegādes vieta ir pievilcīga vēsturiskās atmiņas, pazīstamās vides, krievu valodas lietojuma dēļ," tendences raksturo E. Spuravs.

Grausti – joprojām problēma

Jautāta par nākotnes izmaiņām Jūrmalas mājokļu tirgū, J. Sviridova pieļauj, ka attīstīsies tieši vidējās klases dzīvokļi, kas konkurētu ar ekskluzīvo dzīvokļu segmentu. "Šobrīd trūkst objektu par cenu 3000–4000 EUR/m2, ar apdari. Domāju, ka pieprasījums pēc tiem būtu," tā viņa.

M. Laukalējs ir pārliecināts, ka ekskluzīvo dzīvokļu jomā ir iespējas attīstīties, taču projekti, kurus piedāvā kā ekskluzīvus ar lielām cenām, pēc laika būs spiesti samazināt cenas un zaudēs savu statusu: "Jābūt nopietnai cenu korekcijai, taču tad dārgajā segmentā darījumu skaits samazināsies. Aktuāli būs īpašumi vidējā cenu kategorijā – par 2000–3000 EUR/m2".

E. Spuravs cer, ka sakārtos Jūrmalas tālākos mikrorajonus, tostarp Kaugurus, un dzelzceļa kreiso pusi. "Kopumā viena no Jūrmalas problēmām joprojām ir grausti."