Drukāt šo lapu
01.03.2017 16:21

VID mājaslapā pieejams diferencētā neapliekamā minimuma kalkulators

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VID mājaslapā pieejams diferencētā neapliekamā minimuma kalkulators www.delfi.lv

Sākoties brīvprātīgo gada ienākumu deklarāciju iesniegšanai, Valsts ieņēmumu dienests (VID) izstrādājis diferencētā neapliekamā minimuma kalkulatoru, ar kura palīdzību ikviens iedzīvotājs var gūt priekšstatu par to, kādu naudas summu varētu atgūt, iesniedzot deklarāciju, aģentūru BNS informēja VID.

Kalkulators pieejams VID mājaslapā "www.vid.gov.lv" sadaļā "Kalkulatori".

Šis ir pirmais gads, kad tie nodokļu maksātāji, kuru gada apliekamo ienākumu kopējais apmērs 2016. gadā nepārsniedz 12 000 eiro, var brīvprātīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas izveidojies, piemērojot gada diferencēto neapliekamo minimumu. Gada ienākumu deklarāciju brīvprātīgi var iesniegt trīs gadu laikā, sākot no 2017. gada 1. marta.

VID aicina pirms gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanas izmantot kalkulatoru, lai pārliecinātos, vai un cik lielu naudas summu ir iespēja atgūt.

VID vērš uzmanību, ka, nosakot gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēru, tiek ņemta vērā ne tikai alga, bet arī citi gada laikā gūtie ar nodokli apliekamie personas ienākumi, un to aprēķina saskaņā ar īpašu formulu. Formulā ir iestrādāts princips - jo personas ienākumi ir mazāki, jo lielāka ir nodokļu atmaksas summa. Diferencētā neapliekamā minimuma kalkulatora ailītēs norādīti tie ienākuma veidi, kurus ņem vērā, veicot aprēķinu. Tādējādi jo precīzāki dati tiek norādīti, jo precīzāks būs kalkulatora veiktais aprēķins.

Plaša informācija par gada ienākumu deklarācijas brīvprātīgu iesniegšanu ir pieejama VID mājaslapā sadaļā "Gada ienākumu deklarācija".