Drukāt šo lapu
16.07.2012 12:51

Pēdējos trīs mēnešos Kauguros pārdoti 70 dzīvokļi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. www.foto.delfi.lv

2012. gada 2. ceturkšņa dati par pārdošanas darījumu skaitu liek secināt, ka arvien vairāk darījumu notiek otrreizējā tirgus segmentā, mazāk jaunajos projektos.

Jūrmala ir lielākā Baltijas valstu kūrortpilsēta un otra lielākā Latvijas pilsēta pēc platības. Pievilcību kūrortam dod gandrīz 26 kilometrus garā balto smilšu pludmale, plašie priežu meži un pilsētas dabiskā robeža – Lielupe. Tas ir arī viens no iemesliem, kādēļ joprojām Jūrmala kā vieta, kur iegādāties nekustamo īpašumu, ir populāra gan vietējo, gan nerezidentu vidū.


Trīs mēnešos Jūrmalā notikuši 34 darījumi ar zemes īpašumiem, no kuriem divi objekti pārdoti par summu virs 1 000 000 eiro, informē uzņēmuma "Arco Real Estate" valdes loceklis un 1. vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs. Lielākais zemes gabals 2762 kvadrātmetru platībā pārdots Dubultos par cenu 586 eiro kvadrātmetrā. Salīdzinoši – 2011. gada 2. ceturksnī notika tikai 11 darījumi. Zemes segmentā aktivitāte ir krietni palielinājusies un pārdošanas darījumu cenas par kvadrātmetru nav samazinājušās.

Skatoties uz otru segmentu – ēkas ar zemi – otrajā ceturksnī notikuši 67 darījumi (vidēji mēnesī 22 darījumi). Divi īpašumi pārdoti par cenu virs 1 000 000 eiro, no kuriem lielākais ir par summu 2 533 000 eiro. Savukārt pērn otrajā ceturksnī šajā segmentā noticis 91 darījums.

Aktīvākais nekustamā īpašuma tirgus segments Jūrmalā tradicionāli ir dzīvokļi – gan jaunajos projektos, gan otrreizējā tirgū. Kopumā otrajā ceturksnī bijuši 123 darījumi. Salīdzinoši – šogad pirmajā ceturksnī bija 72 dzīvokļu pārdošanas gadījumi.

"Pārsteidzoši daudz īpašumu pārdots tieši Kauguros – pēdējos trīs mēnešos 70 darījumi no kopējā skaita (salīdzinoši – 2011. gada otrajā ceturksnī – 41 darījums). Šāds pieaugums ir pilnīgi saprotams, jo visu laiku sērijveida dzīvokļu cenas bijušas netipiski mazas Jūrmalai," secina M. Laukalējs. Pēdējā laikā šai atrašanās vietai tiek pievērsta paaugstināta interese, nelielus dzīvokļus iegādājas kā dzīvesvietu vasaras mēnešiem. Liela daļa interesentu ir no Krievijas un Lietuvas, kas ir par pamatu gandrīz divkāršajam darījuma skaita pieaugumam. Pārējā Jūrmalas teritorijā notikuši 36 darījumi otrreizējā tirgū un tikai 17 darījumi ar dzīvokļiem jaunajos projektos.

24 īpašumi pārdoti par cenu virs 100 000 eiro, no tiem lielākais darījums noticis par summu 615 000 eiro (dzīvoklis jaunajā projektā). Vidējā pārdošanas cena jaunajos projektos ir 2093 eiro par kvadrātmetru, lielākā cena – 3440 eiro kvadrātmetrā.

Salīdzinājumam – pagājušā gada otrajā ceturksnī notika 59 darījumi jaunajos projektos. Vidējā pārdošanas cena 2900, lielākā 4900 eiro kvadrātmetrā.

Savukārt darījumu skaits jaunajos projektos ir samazinājies, jo lielākā daļa attīstītāju būtiski paaugstinājuši pārdošanas cenu, kas ir neatbilstoša pieprasījumam. "Rīgā darījumi jaunajos projektos notiek par cenām no 1200 līdz 1500 EUR/m2, bet Jūrmalā faktiski nav piedāvājuma vidējo cenu segmentā jauno projektu tirgū, lai arī šādiem projektiem būtu ļoti liels pieprasījums," norāda M. Laukalējs.