Drukāt šo lapu
04.07.2012 07:24

Atzīst par netaisnīgu ar "Eko Rīga" noslēgto līgumu par atkritumu apsaimniekošanu Mārupē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atzīst par netaisnīgu ar "Eko Rīga" noslēgto līgumu par atkritumu apsaimniekošanu Mārupē www.foto.delfi.lv

Izvērtējot ar "Eko Rīga" slēgto līgumu par atkritumu apsaimniekošanu Mārupē, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atzinis par netaisnīgiem vairākus tā noteikumus.

Pēc PTAC iejaukšanās "Eko Rīga" gan šos nosacījumus jau esot grozījis, aģentūru LETA informēja PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

Jau vēstīts, ka no 1. jūlija Mārupes novadā mainījusies atkritumu izvešanas kārtība - to turpmāk nodrošinās tikai viens uzņēmums, SIA "EKO Rīga", kas šīs tiesības ieguvis domes rīkotā iepirkuma konkursa rezultātā. Mārupiešus pašvaldības deputātu pieņemtais lēmums neapmierināja, jo uzņēmums pēc uzvaras konkursā nosūtīja iedzīvotājiem neizdevīgus un agresīvus līgumus, kas iepriekš ar iedzīvotājiem un arī ar pašvaldību netika saskaņoti. Neraugoties uz asiem iedzīvotāju iebildumiem un teju 1000 iedzīvotāju parakstiem, pašvaldība atteicās lauzt līgumu ar "Eko Rīga".

Kā informēja PTAC pārstāve, centrs pirms dažām nedēļām sācis saņemt mārupiešu sūdzības, kurās tika pausta neapmierinātība ar Mārupes novada domes izvēlētā atkritumu apsaimniekotāja "Eko Rīga" piedāvātajiem līgumiem, kurā bija ietverti dažādi netaisnīgi līguma noteikumi.

PTAC izvērtējis līgumu un atzinis, ka līguma noteikumi nav taisnīgi, jo neproporcionāli uzliek atbildību patērētājiem, turklāt līguma punktu neievērošanas gadījumā paredz augstus līgumsodus, turpretim uzņēmumam nav paredzētas nekādas saistības, ja viņš nepilda savas saistības.

Gertmane informēja, ka uzņēmums PTAC iesniedzis rakstisku apņemšanos par līgumu izmaiņām un apliecinājis, ka tiem Mārupes novada iedzīvotājiem, ar kuriem ir slēgts līgums iepriekšējās redakcijās, saistoša ir jaunā, precizētā redakcija, kas atrodama uzņēmuma mājaslapā www.ekoriga.lv/marupe.

Pēc viņas teiktā, "Eko Rīga" ir izslēgusi no līguma noteikumus, kuri būtībā nozīmēja to, ka patērētājam jāuzrauga pašvaldības funkciju izpildi, un uzņēmums arī precizējis līguma punktu, no kura PTAC netapa skaidrs, vai par katru nebūtisku piemaisījumu pie sadzīves atkritumiem patērētājam tiks aprēķināts līgumsods. Šis punkts precizēts, nosakot, ka CSA pieļaujamais piemaisījums, izņemot bīstamos atkritumus, var būt līdz 5% no konteinera tilpuma.

Jau ziņots, ka līgums starp "Eko Rīga" un Mārupes novada domi par cieto sadzīves atkritumu un šķiroto atkritumu izvešanu noslēgts šā gada 13. aprīlī, jo uzņēmums iepirkuma konkursā piedāvājis lētāko atkritumu izvešanas cenu - 2,94 lati par kubikmetru. Līgums paredz, ka no 1. jūlija "Eko Rīga" kļūst par vienīgo atkritumu apsaimniekotāju novadā.

Līgums ar "Eko Rīga" noslēgts uz pieciem gadiem par kopējo summu 451 495 lati, neieskaitot PVN, paredzot, ka no Mārupes gadā tiks izvesti aptuveni 23 603 kubikmetri atkritumu.

Vēsturiski Mārupē bez konkursa ir strādājis vietējais operators, kas apkalpojis 90% Mārupes novada privātpersonu.

Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas, 2004. gadā dibinātā "Eko Rīga" pilnībā pieder SIA "Eko Baltija". Uzņēmums 2011. gadu noslēdzis ar 66 926 latu peļņu, bet tā apgrozījums bijis 1,86 miljoni latu. Uzņēmums pērn nodarbinājis 46 strādājošos. "Eko Rīga" valdes priekšsēdētājs ir Edmunds Jansons.

Iepriekš:
Mārupe par Neapoli nepārvētīsies, atkritumus izvedīs arī bez līguma
Iedzīvotāju protesti nelīdz, mārupiešu mēslus tomēr savāks "Eko Rīga"