Drukāt šo lapu
25.04.2012 07:30

Cik viltotu latu ir mūsu maciņos?

Autors  Elīna Kondrāte, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viltotas divu latu monētas. Viltotas divu latu monētas. www.foto.delfi.lv

Kaut arī naudas viltošanas gadījumu Latvijā nav daudz, Latvijas Banka informē, ka viltošanas tehnoloģijas attīstība prasa pievērst banknošu un monētu aizsardzībai arvien lielāku uzmanību.

Šogad jau notikuši vairāki naudas viltošanas gadījumi, savukārt pērn atklāti viltojumi 37 640 latu vērtībā. No 1994. līdz 2011. gadam kopumā viltoti 285 382 lati.

Valsts policija atgādina, ka gan pārdevējam, gan pircējam joprojām ir jāpievērš uzmanība saņemtajām naudaszīmēm. Viltojumu nevajag atdot personai, no kuras tas saņemts, bet gan jāziņo policijai.

Jānis Lamberts, pārdevējs no Mārupes:

Pirms pāris gadiem man trāpījās viltots divlatnieks. Nemēģināju no tā atbrīvoties un iemānīt vēl kādam. Šķiet, vēl tagad mājās glabājas. Viltotu naudu protu atšķirt no īstās.

Linda Andruse-Pozņikova, jaunā māmiņano Mārupes:

Ar viltojumu nav gadījies saskarties, pat nezinu,vai atpazītu. Reiz skolas ekskursijā klasesbiedrenei veikalā konstatēja viltotus piecus latus. Ekskursiju pārtrauca, un tika izsaukta policija.

Laila Plāte, pensionāre no Mārupes:

Pirms vairākiem gadiem aptiekā man izdeva viltotu vienu latu. Pēc aptiekas devos uz veikalu, kur pārdevēji uzreiz to pamanīja. Vēl nopriecājos, kāds spožs, jauns latiņš.

Edgars Tihonovs, students no Mārupes:

Ar viltotu naudu neesmu sastapies, taču prastu atpazīt viltojumu pēc ūdens zīmes. Zinu, ka daži poļu zlotus izmanto naudas automātos stāvvietās, jo to izmērs atbilst mūsu naudas monētām.