Drukāt šo lapu
20.04.2012 10:48

Babītē un Piņķos ūdens būs garšīgāks, pazudīs smaka un brūnganā nokrāsa

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kad uz sagatavotā būvlaukuma sāka plūst betona masa, projekta vadītājs Valdis Kalniņš skaļi uzjautāja: "Cik ir pulkstenis?", uz ko Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence (attēlā) atmeta ar roku: "Ko tu! Laimīgie stundas neskaita! Redz, ko nozīmē mūsdienu tehnoloģijas! Viss notiek tik viegli! Ne ķelles, ne lāpstas vairs neredz, un uzbūvētajās iekārtās mūsu ūdensvīri pārbaudes varēs veikt baltos kreklos un šlipsēs!" Attēlā kopā ar izpilddirektori Elfu Slocenieci. Kad uz sagatavotā būvlaukuma sāka plūst betona masa, projekta vadītājs Valdis Kalniņš skaļi uzjautāja: "Cik ir pulkstenis?", uz ko Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence (attēlā) atmeta ar roku: "Ko tu! Laimīgie stundas neskaita! Redz, ko nozīmē mūsdienu tehnoloģijas! Viss notiek tik viegli! Ne ķelles, ne lāpstas vairs neredz, un uzbūvētajās iekārtās mūsu ūdensvīri pārbaudes varēs veikt baltos kreklos un šlipsēs!" Attēlā kopā ar izpilddirektori Elfu Slocenieci. Krišjānis Grantiņš

Babītes novadā 19. aprīlī svinīgi uzsāka ūdens uzglabāšanas rezervuāra pamatu betonēšanu, kas ir svarīgākais posms vērienīgajā būvprojektā.

Projekta "Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Babītē" kopējās izmaksas ir aptuveni 5,5 miljoni latu, no kuriem 3,5 miljoni ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

Projekta vadītājs ir kapitālsabiedrība SIA "Babītes siltums", kura valdes loceklis Valdis Kalniņš novadā notiekošo īsumā komentēja sekojoši: "Apjomīgo būvprojektu veido divi atsevišķi projekti. Viens ir jaunu ūdens un kanalizācijas tīklu izbūve zem ielām un ceļiem, kuru kopējais garums būs aptuveni 30 km un kam pieslēgs 99,5% no Babītes novada iedzīvotāju mājokļiem Piņķos un Babītē, izņemot atsevišķas mājas ciemu nomalēs, jo pieslēguma izbūve šajās vietās nav ekonomiski izdevīga.

Kanalizācijas tīklā būs vairākas pārsūknēšanas stacijas, kas pa gandrīz 3 kilometrus garu pievadu notekūdeņus no Babītes sūknēs uz attīrīšanas iekārtām Piņķos.

Otrs projekts ir ūdens ieguve no dziļurbumiem, tā attīrīšanas staciju un uzglabāšanas rezervuāra izbūve. Babītē topošā ūdens rezervuāra diametrs ir 12 m, augstums būs 5 m un tilpums – 420 m³. Līdzās rezervuāram jau ielikti pamati ēkai otrā pacēluma sūkņu stacijai un ūdens attīrīšanas iekārtām, kurās darbosies sūkņi uz frekvenču pārveidotājiem, kuri automātiski regulēs spiedienu un nodrošinās vienmērīgu ūdens padevi iedzīvotājiem."

Projekta ģenerāluzņēmēja SIA "Koger vide" valdes loceklis Vilnis Ārgalis paskaidroja, kādus ūdens kvalitātes uzlabojumus izjutīs Babītes ciema ļaudis pēc projekta pabeigšanas šī gada decembrī: "Veicot ūdens izpēti no dziļurbumiem 160 m dziļumā, tajā konstatēja lielu dzelzs saturu – 1,2 mg uz litru ūdens. Latvijā pieļaujamais daudzums ir 0,4 mg/l, bet Eiropā – 0,2 mg/l.

Tāpēc ūdens attīrīšanas stacijās Babītes novadā būs speciālas iekārtas, pateicoties kurām iedzīvotāju mājokļos nonāks ūdens, kurā dzelzs saturs būs mazāks par 0,2 mg/l. Uzstādīs arī speciālas osmozes iekārtas, kas ūdenim noņems nepatīkamus aromātus.

Rezultātā pa krānu tecēs tīrs ūdens bez smaržas un brūnganās nokrāsas. Uz tējkannu un katlu sieniņām, veļas mašīnās, izlietnēs, vannās un tualetes podos vairs neveidosies brūngani nosēdumi. Kafija garšos labāk, drēbes varēs izmazgāt tīrākas un noskaloties dušā vai relaksēties vannā būs daudz patīkamāk."