Drukāt šo lapu
10.04.2012 09:21

Mārupes novadā stājas spēkā jaunie siltumtarifi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

10. aprīlī stājas spēkā jaunie AS "Mārupes komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas tarifi trīs Mārupes novada ciemos - Mārupē, Skultē un Tīrainē, kur, līdzīgi kā citās pašvaldībās, līdz ar dabasgāzes cenas pieaugumu par siltumu būs jāmaksā vairāk.

To paredz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes pieņemtais lēmums, vēsta nozare.lv. Regulatora pārstāve Daiga Reihmane norāda, ka apstiprinātie siltumenerģijas tarifi nav salīdzināmi ar līdzšinējiem tarifiem, jo atšķiras izmaksu strukturēšana un aprēķinā izmantotā metodika.

Kopumā, salīdzinot "Mārupes komunālo pakalpojumu" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus ar citu siltumapgādes komersantu tarifiem, tie atbilst vidējam līmenim, norāda regulators.

Uzņēmums tarifu projektus izvērtēšanai regulatorā iesniedza, jo iepriekš reģionālais regulators 2007. gadā tarifus bija noteicis uz noteiktu termiņu. Uzņēmums katram ciemam tarifus rēķinājis atsevišķi, un šī pieeja tiek īstenota atbilstoši Mārupes novada domes nostājai.

Mārupē un Tīrainē noteikts siltumenerģijas gala tarifs, kas ietver ražošanas, pārvades un sadales, kā arī tirdzniecības tarifus. Savukārt Skultē noteikts tikai siltumenerģijas ražošanas tarifs, jo siltumenerģijas uzskaite ir nodrošināta tikai pie katlumājas izvada, bet ciema ēku siltummezglos siltumenerģijas patēriņa skaitītāji nav uzstādīti.

Tarifi noteikti bez pievienotās vērtības nodokļa tabulas veidā pie dažādiem dabasgāzes diferencētajiem tirdzniecības gala tarifiem atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas, ietverot akcīzes nodokļa komponenti.

Tarifu projektu izvērtēšanas gaitā regulators panācis tarifos iekļauto izmaksu samazinājumu. Salīdzinot ar sākotnēji iesniegtajiem tarifu projektiem, apstiprinātie tarifi atkarībā no gāzes cenas Mārupes ciemā ir par 3,6% līdz 5,3% zemāki, Tīraines ciemā - par 2,7% līdz 5,4% zemāki, Skultes ciemā - par 5,5% līdz 6,4% zemāki.

Pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 210 lati par 1000 kubikmetriem apstiprinātais gala tarifs Mārupes ciemā ir 47,87 lati par megavatstundu (MWh), Tīrainē - 45,07 lati par MWh, bet apstiprinātais ražošanas tarifs Skultē - 40,93 lati par MWh.

Uzņēmuma siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir noteikti tādā apmērā, lai segtu uzņēmuma sniegto pakalpojumu izmaksas katrā ciemā pie plānotā pakalpojumu apjoma, norāda regulators.

Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori, regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu un atcelt lēmumus.

"Mārupes komunālie pakalpojumi" siltumapgādes pakalpojumus sniedz Mārupes novadā Skultes, Tīraines un Mārupes ciemos, kā arī nodarbojas ar citu pakalpojumu sniegšanu. Siltumenerģiju uzņēmums ražo vairākās katlumājās, par kurināmo izmantojot dabasgāzi.