Drukāt šo lapu
16.01.2014 07:38

Pierīdzniekiem ar deviņiem eiro līdz galvaspilsētai netikt

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīdzniekiem ar deviņiem eiro līdz galvaspilsētai netikt www.delfi.lv

Pasažieru transporta jautājums pēdējā laikā pievērsis lielu sabiedrības uzmanību, it sevišķi aktuāli tas ir Pierīgas iedzīvotājiem.

Kamēr Rīga strīdas, cik maksās biļetes rīdziniekiem un nerīdziniekiem, ir iedzīvotāji, kas attiecīgās situācijās vispār netiek uz Rīgu.

Piemēram, ja cilvēkam bankas kontā ir mazāk par desmit eiro, viņš uz Rīgu no Ādažiem ar autobusu tikt nevar. Neskatoties uz to, ka arī deviņi eiro ir pietiekami, lai tiktu gan uz Rīgu, gan atpakaļ uz Ādažiem.

Bankas automāti neizdod mazāku naudas vērtību par desmit eiro, savukārt SIA "Ekspress Ādaži" autobusos, kuri pārvadā pasažierus starp Ādažiem un Rīgu, nevar norēķināties ar bankas kartēm. Diemžēl Ādažu novadā nekursē arī vilcieni, kuru kasēs var iegādāties biļetes ar bankas kartēm.

SIA "Ekspress Ādaži" direktors Jānis Zūbergs skaidro: "Mūsu autobusos nav iespējams norēķināties ar bankas kartēm. Es vispār nezinu, vai kādā citā autobusā tas ir iespējams. Tam nepieciešams speciāls kases aparāts, kādus šobrīd neizmanto pasažieru pārvadātāji."

Toties autobusa biļešu cenas SIA "Ekspress Ādaži" sakarā ar eiro ieviešanu nav būtiski mainījušās, bet dažos gadījumos pat samazinājušās par pāris centiem. Pasažieru pārvadātāju cenu solis ir pieci centi, līdz ar to, pārrēķinot biļešu cenas, tiek pielietota matemātiska noapaļošana – ja cena, pārrēķinot eiro, piemēram, būtu 1,32 eiro, tad noapaļojot biļete maksās 1,30 eiro, ja iegūtā summa būtu 1,34 eiro, tad pasažieri par braucienu maksā 1,35 eiro.

Tomēr paliek neatbildēts jautājums, kā ar bankas kontā esošiem deviņiem eiro iedzīvotāji tiek no Ādažiem uz Rīgu?

Atsevišķas bankas ziņo, ka no 14. janvāra bankomātos var izņemt piecu eiro banknoti. Un Ādažos ir "Swedbank" bankomāts, kas, cerams, ir apgādāts ar šāda nomināla naudaszīmēm.