Drukāt šo lapu
25.06.2013 09:33

Novados pret bezdarbu darot, ko varot

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Domes priekšsēdētāja, Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiāles vadītāja un uzņēmējs uzskata – uzņēmējdarbības vides uzlabošana viņu novados nav tikai vārdi.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība šomēnes rīkoja akciju "Par sociālo taisnīgumu – pret nabadzību", lai pievērstu uzmanību minimālās algas palielināšanai, sekojot Eiropas Arodbiedrību konfederācijas vadītājas Bernadetes Segolas aicinājumam, investējot vienu līdz divus procentus iekšzemes kopprodukta ES "Atveseļošanas programmā", lai atjaunotu ilgtspējīgu izaugsmi un risinātu iesīkstējušās bezdarba problēmas.


Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācija īsi pirms pašvaldību vēlēšanām izplatīja paziņojumu, kurā uzsvēra, ka "uzņēmējdarbības vides uzlabošanas aktivitātes" novados jāīsteno "ne vien vārdos, bet darbos, [pašvaldībām] atvēlot tam noteiktu finansējumu", novadu attīstības plāniem jābūt "praktiski izmantojamiem un visiem saprotamiem", jaunieši vairāk jāmotivē izvēlēties profesionālo izglītību, lielāka uzmanība jāvelta vasaras prakses nodrošināšanai.

Katra no septiņām pašvaldībām, kur darbojas NVA Siguldas filiāle, dara visu, kas ir tās spēkos, uzskata filiāles vadītāja Ilona Čandere. Siguldas filiāles pārraudzībā ir ne tikai Siguldas, bet arī Carnikavas, Inčukalna, Krimuldas, Mālpils, Saulkrastu un Sējas novads. "Siguldā, piemēram, ir gan nodokļu atvieglojumi, gan tikšanās ar uzņēmējiem, kur apspriež sadarbības iespējas novada attīstības kontekstā," atzīst I. Čandere.

"Salīdzinājumā ar 2009. vai 2010. gadu, kad vakanču skaits bija tuvu nullei, bezdarbs samazinājies acīmredzami. Arī ilgstošo bezdarbnieku pie mums ir mazāk nekā valstī vidēji (30 un 41 procents). Lai to veicinātu, mums ir ļoti laba sadarbība ar pašvaldību sociālajiem dienestiem," uzsver I. Čandere.

"Tas gan, protams, lielā mērā ir Rīgas tuvuma dēļ," rekordzemo bezdarba līmeni – nepilnus trīsarpus procentus Carnikavā – komentē novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica. "Tiesa, kas attiecas uz bezdarbniekiem, mums jau trešo gadu ir arī sava sabiedriski derīgo darbu programma," vērš uzmanību pašvaldības vadītāja un piebilst, ka programmā nodarbināti apmēram desmit cilvēki.

Runājot par uzņēmējdarbības rosināšanu, viņa teic, ka novadā ir daudz iespēju pilnveidot tūrisma infrastruktūru. Domes priekšsēdētājas pirmā atbilde uz jautājumu par pašvaldības iespējamu finansiālu atbalstu ir – vietvaras nauda ir garantēta, ja runa ir par tai noderīgu pakalpojumu. "Ja, piemēram, ir ideja izveidot sociālo māju, mēs, protams, izmantosim šo pakalpojumu savā novadā, nevis maksāsim par to citur." Pašvaldība piešķir arī līdzekļus carnikaviešu ideju īstenošanai, ko uzskata par noderīgām novada attīstībā – kā pašlaik noritošajā projektā "Brigāde".

Kā pozitīvu pašvaldības lomu uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides veicināšanā vērtē arī Aivars Lavrinovičs, kurš izveidojis siltummaiņu ražotni Salaspilī. "Finanses projektā pašvaldība, protams, nevar ieguldīt, un to no tās arī negaida. Bet to, kas bijis atkarīgs to tās, pašvaldība ir izdarījusi." Iegūt nomājamo zemi izdevies ātri un bez sarežģījumiem, arī infrastruktūru – ceļus –, cik spēj, vietvara sakārtojot. "Nu ir cits domes sasaukums, kāds tas būs, rādīs laiks, bet līdz šim par sadarbību sūdzēties nav bijis iemesla," vērtē uzņēmējs.