Drukāt šo lapu
07.06.2013 07:30

Bankomāts meža vidū – vai pierīdzniekiem "spīd" iespēja tikt pie skaidras naudas?

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Aicinot uzlabot skaidras naudas izņemšanas iespējas novados, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija kā vienu no risinājumiem iesaka popularizēt pakalpojumu "Naudas izmaksa".

Pierīgā nav novada, kurā nebūtu vismaz viena bankomāta, tomēr daudzu ciemu iedzīvotājiem līdz tuvākajai naudas izmaksas mašīnai jāmēro garš ceļš. Alternatīva ir jau tagad daudzos veikalos pieejamais pakalpojums "Naudas izmaksa" – iespēja iepirkšanās reizē izņemt skaidru naudu veikala kasē.


Tiesa, to, visdrīzāk, nebūs gatavi piedāvāt vismazākie veikaliņi – nelielā apgrozījuma un skaidras naudas ierobežotā daudzuma dēļ. Pakalpojuma karti pārskatāmā nākotnē, visticamāk, papildinās prāvi ciemi vairākos novados. Mālpils novadā tāda ir Sidgunda, kur mīt nepilns pustūkstotis ļaužu. "Kokles" ir viens no diviem vietējiem veikaliem. Uzņēmuma valdes loceklis Jānis Lazda teic, ka naudas izņemšana šeit varētu būt pieejama jau visai drīz. "Diezgan daudz ir to, kam jātērē laiks un nauda, lai brauktu uz Mālpili, kur pieejams tuvākais bankomāts," viņš atzīst.

Pēc tirgotāja teiktā, pakalpojuma ieviešana nav sarežģīta – tā galvenokārt nozīmē vien papildu operācijas grāmatvedībā. "Bankām [jaunais pakalpojums] darbu atvieglo, un būtu taču dīvaini, ja izrādītos – gluži vienkārši esam kļuvuši par bezmaksas bankomātu," J. Lazda piebilst, bet pauž pārliecību, ka atlikušos jautājumus nokārtot izdosies gana drīz.

Mazākos ciemos – ja veikalā turklāt darbojas karšu terminālis un pircējs var norēķināties bezskaidrā naudā – reto reizi, kad papīra lati vajadzīgi citiem izdevumiem, ceļa mērošanu uz tuvāko pilsētu ļaudis neuzskata par nepārvaramu šķērsli. Tā atzīst kooperatīvās sabiedrības "Rīgas patērētāju biedrība" vadītāja Ilga Korņejeva. Uzņēmumam pieder trīs veikali: divi Garkalnē – Langstiņos un Upesciemā –, trešais – mazajā un nomaļajā Kākciemā Ropažu novadā. I. Korņejeva piekrīt pieļāvumam, ka iedzīvotāju skaits Kākciemā, iespējams, ir pārāk mazs, lai attaisnotu skaidras naudas izmaksas nodrošināšanu.

"Skaidras naudas izmaksu sākām piedāvāt, jo par to jautāja daudz pircēju," atceras SIA "Gotika auto" personāla administratore Ināra Heimane. Firmai visā Latvijā pieder vairāk nekā 30 degvielas uzpildes staciju, sešas no tām Pierīgā. "Šo pakalpojumu piedāvājam kopš pagājušā gada, un – tāpat kā klienti – esam ļoti apmierināti," atzīst I. Heimane. Jo tālāk no pilsētas tirdzniecības vieta atrodas, jo biežāk pircēji izmanto iespēju izņemt naudu, viņa apstiprina.