Drukāt šo lapu
31.01.2013 11:49

Viedoklis: Ādažu pašvaldība piesedz projekta "Pērle" kanalizācijas novadīšanu

Autors  Rolands Pogulis, biedrības "Baltezera aizsardzības biedrība" valdes loceklis
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Ādažu pašvaldība piesedz projekta "Pērle" kanalizācijas novadīšanu publicitātes

Baltezera aizsardzības biedrība 31. janvārī Valsts vides dienestā iesniegusi sūdzību par daudzdzīvokļu projekta "Pērle" kanalizācijas pieslēguma neesamību, kā rezultātā iedzīvotāju kanalizācija tiks novadīta Mazā Baltezera plūdu riska teritorijā.

Ādažu būvvalde ūdensapgādes tīklu atspoguļo kā kanalizācijas tīklu.

Projekts "Pērle" atrodas paaugstināta plūdu riska teritorijā, tāpēc projekta detālplānojums paredz kanalizācijas pieslēgumu attīrīšanas iekārtām "Triāde", taču realitātē gandrīz kilometru garais kanalizācijas vads nemaz nav izbūvēts. Tā vietā tiek plānots notekūdeņus novadīt uz vietas, Mazā Baltezera applūstošā teritorijā.

Pagājušā gada nogalē biedrība ar sūdzību vērsās Ādažu novada domes būvvaldē, taču saņemtā atbilde liecina, ka būvinspektors Jānis Tiļčiks nevar rakstiski apliecināt kanalizācijas vadu izbūvi un pieslēgumu Ādažu kopējām attīrīšanas iekārtām. Tā vietā būvinspektors fotogrāfijās uzrāda ūdensapgādes vadu.

No malas izskatās, ka Ādažu novada domes vadība ir klusām piekritusi projekta attīstītāja "New Europe" vēlmei dārgāku un ekoloģiski drošāku tehnisko risinājumu aizstāt ar lokālu un videi nedraudzīgu risinājumu, kas turklāt ir pretrunā normatīviem aktiem. Būvinspektors Jānis Tiļčiks arī izvairās uzrādīt projekta dokumentāciju, aizbildinoties, ka tā jau nodota arhīvā.


Uzņēmumiem SIA "Ādaži-Triāde" un SIA "Ādažu ūdens", kuri uztur kanalizācijas vadus un attīrīšanas iekārtas Ādažos, arī nav dokumenti, kas apliecinātu kanalizācijas vadu izbūves esamību.

Uzskatu, ka projekta attīstītājs vienkārši vēlas ietaupīt naudu. Taču šajā projektā tas dotu graujošu ietekmi uz Mazā Baltezera ekosistēmu, no kuras rīdzinieku vajadzībām dzeramo ūdeni ņem SIA "Rīgas Ūdens".

Ādažu dome, aizbildinoties ar termiņu nokavējumu, ir noraidījusi biedrības sūdzību izskatīt jautājumu pēc būtības. Tāpēc biedrība pēc šīs informācijas publicēšanas aicina iedzīvotājus izrādīt savu iniciatīvu un pašiem vērsties pašvaldībā. Biedrība no savas puses var palīdzēt ar juridisku konsultāciju un nepieciešamo iesniegumu noformēšanu (e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.).

Biedrība "Baltezera aizsardzības biedrība" dibināta 2012. gadā ar mērķi pasargāt Baltezera ciematus no jaunas un nelikumīgas būvniecības, kas samazina esošo iedzīvotāju labklājību un ilgtermiņa attīstības iespējas. Biedrība ir atvērta ikvienam Ādažu un Garkalnes novada iedzīvotājam.

Iesniegums par vides aizsardzības prasību neievērošanu kanalizācijas tīklu izbūvē n.ī. "Čiekrukrasti", Baltezera ciematā, Ādažu novadā.

"Pērles" lieta - vai tuvojas noslēgums?