Drukāt šo lapu
16.08.2018 15:17

Aptauja: 28% vīriešu neuzskata, ka par vardarbību pret sievieti ģimenē būtu jāsoda

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja: 28% vīriešu neuzskata, ka par vardarbību pret sievieti ģimenē būtu jāsoda arhīvs

Latvijā 27,9% vīriešu neuzskata, ka par vardarbību pret sievieti ģimenē būtu jāsoda, tostarp 4,1% uzskata, ka šāda vardarbība ir pieņemama jebkuros vai noteiktos apstākļos, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja projektā "Vardarbībai patīk klusums".

Īpaši augsta vardarbības pret sievieti tolerance ir to vīriešu vidū, kuri ir vecumā no 55 līdz 63 gadiem, savukārt viszemākā - vīriešos, kuri ir 15 līdz 24 gadus veci. Vienlaikus vērojams, ka pamatizglītību ieguvušu vīriešu vidū attieksme tikai nedaudz atšķiras no augstāko izglītību ieguvušo vīriešu attieksmes, proti, 33,8% pamatizglītību ieguvušie vīrieši uzskata, ka vardarbību pret sievieti nevajag sodīt, turklāt šādu viedokli pārstāv arī 31,2% augstāko izglītību ieguvušu vīriešu.

Tāpat dati liecina, ka augstāka vardarbības pret sievieti tolerance ir vīriešiem, kuri ģimenē sarunājas krievu valodā. 7% vīriešu, kuri ģimenē runā krievu valodā, uzskata, ka vardarbība pret sievieti ir pieļaujama, šādu uzskatu pārstāv arī 3% vīriešu, kuri ģimenē sarunājas latviešu valodā.

Aptaujas dati liecina, ka sievietes biežāk nekā vīrieši uzskata, ka vardarbība pret sievieti ir jāsoda, proti, tā uzskata 79% sieviešu. Tāpat tikai 0,2% sieviešu uzskata, ka vardarbība ir pieņemama. Arī sieviešu vidū vardarbību par nepieļaujamu uzskata liels aptaujāto īpatsvars, proti, 84,8% sieviešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem uzskata, ka vardarbība nav pieļaujama un tā noteikti ir jāsoda. Būtiskas atšķirtības starp sieviešu viedokli, analizējot vecuma grupas, nav vērojamas.

Kopumā 74,6% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka vardarbība pret sievieti ģimenē nav pieņemama, un tai vienmēr būtu jābūt sodāmai ar likumu. Tas liecina, ka tolerance pret vardarbību samazinās, jo 2016.gadā tā uzskatīja tikai 64% Latvijas iedzīvotāju.

Salīdzinot ar 2016.gadu, 2018.gadā vērojami vairāki uzlabojumi sabiedrības attieksmē pret vardarbību, tostarp iedzīvotāji mazāk vaino cietušo, vairāk iedzīvotāju uzskata, ka seksuāla vardarbība un vardarbīga kontrole jāsoda ar likumu, turklāt sievietes daudz biežāk iestājas par to, ka vardarbībai pret sievieti ģimenē jābūt sodāmai, kas, pēc Labklājības ministrijas (LM) domām, varētu būt saistīts ar to, ka sievietes ar vardarbību ģimenē saskaras biežāk nekā vīrieši.