Drukāt šo lapu
25.06.2015 17:21

Pēcsvētku ēdieni no pāri palikušā Jāņu siera

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pēcsvētku ēdieni no pāri palikušā Jāņu siera forumbiodiversity.com

Pēc kārtīgiem svētkiem daudzkas no svētku galdam sarūpētā cienasta paliek pāri. Pēc Līgo svētkiem daudziem ledusskapī neapēsts stāv ciemiņu sarūpētais vai pašu rokām sietais Jāņu siers.

Portāls "Aprinķis.lv" piedāvā dažas interesantas receptes, kā pagatavot izcilas jūnija vakara maltītes, izmantojot pāri palikušo ķimeņu sieru.

Cepts ķimeņu siers salātos vai ar zemeņu mērci

Visvienkāršākais veids, kā pagatavot ķimeņu sieru, ir to uzcept. Ķimeņu sieru sagriež biezās šķēlēs, apviļā tās sakultā olā un pēc tam rīvmaizē vai brokastu pārslās. Liek uz pannas un cep zeltaini brūnas.

Šādi sacepts siers garšos labi gan ar krējuma mērci, gan kādu pikantu ievārījumu. Tāpat izceptās siera šķēles būs lieliska un gana smalka uzkoda, ja tās tiks pasniegtas ar zemeņu mērci. Zemeņu mērces pagatavošana ir pavisam vienkārša: zemeņogas sablenderē kopā ar vienu ēdamkaroti cukura un dažām piparmētru lapiņām.

Šādi pagatavotu sieru var likt arī zaļajos salātos, kas pagatavoti no salātlapiņu mikšļa, tomātiem, gurķiem, redīsiņiem, zilajiem sīpoliņiem, olīveļļas, sāls un citronpipariem. Turklāt šādi salāti būs interesantāki, ja ierasto dārzeņu vietā tiem pievienos greipfrūta gabaliņus, zemenes vai granātābola sēkliņas kopā ar mandeļu skaidiņām.

Ķimeņu siera salāti latvieša gaumē

Tiem, kuriem no salātlapām gatavotie salāti nešķiet pietiekami sātīgs ēdiens, garšos ķimeņu siera un marinētu gurķu salātiņi, kas pārlieti ar pikantu tomātu un majonēzes mērci. Lai pagatavotu šos salātus, nepieciešami 250 grami ķimeņu siera, 100 grami marinētu gurķu, 50 grami vārītu burkānu, četras olas, saujiņa pētersīļu, 150 grami majonēzes, kā arī divas ēdamkarotes pikantas tomātu mērces.

Sieru, olas un burkānus sarīvē uz rupjās rīves, marinētus gurķus sīki sagriež. Visu kārto traukā, samaisa un pārlej ar majonēzes un tomātu mērces maisījumu, kam pielikta šķipsniņa sāls, pustējkarote cukura, pipari. Visu dekorē ar smalki sakapātiem pētersīļiem.

Ķimeņu siera vafeles vai kraukšķīgie Jāņu siera čipsi

Interesanta uzkoda, par kuru priecāsies gan bērni, gan kungi, ir ķimeņu siera čipsi. Lai pagatavotu čipsus, ķimeņu siers jāsagriež stienīšos, tie jāapber ar sāli un divas stundas jāžāvē cepeškrāsnī 100–120 grādu temperatūrā.

Brīnišķīga uzkoda ir arī siera vafeles. Šī recepte ir gana sena un mūsdienās nepelnīti aizmirsta. Lai pagatavotu vafeles, vajadzēs 150 gramus ķimeņu siera, vienu glāzi skābā krējuma, 125 gramus sviesta, pustējkaroti sodas, 1,5 glāzes miltu.

Sieru sarīvē skaidiņās, margarīnu vai sviestu izkausē, pievieno sieram. Pievieno skābo krējumu, sodu un miltus. Samaisa viendabīgā masā. Cep zeltainas vafeļu pannā. Sieru, krējumu un margarīnu var likt arī vairāk, ja vēlas.

Jāpiemin, ka šī recepte noderēs, gatavojot cienastu arī kādai ballītei, jo var sacept mazas vafelītes, kuras izmantot kā sāļās pamatnītes pirkstiņuzkodu pagatavošanai. Uz mazajām vafelītēm var likt pēc tam virsu visu, ko sirds vēlas, piemēram, tomātu salsu, šķiņķi, lasi vai mīksto kazas sieru.

Ķimeņu siera un šķiņķa sāļā kūka

Jāņu sieru var arī izmantot, gatavojot dažādus sacepumus. Piemēram, sātīgais šķiņķa un siera sacepums jeb sāļā kūka, ko moderni mēdz dēvēt par tarti, būs lielisks vakariņu ēdiens pēc saspringtas darba dienas.

Lai pagatavotu šo ēdienu, vajadzēs kārtaino mīklu, kuru mūsdienās var iegādāties jau gatavu vai ikviena lielveikalā, 120 gramus sīki sagrieztas žāvētas gaļas un 120 gramus ķimeņu siera.

Apaļajā tortes formā ieklāj vienu plāksni kārtainās mīklas. Uz tās izklāj visu žāvēto gaļu. Tālāk "būvē" sāļās kūkas otro stāvu, no jauna ieklājot otro loksni mīklas, kura pēc tam tiek pārkaisīta ar smalki sagrieztu ķimeņu sieru. Pa virsu atkal liek mīklas loksni un dekorē ar sarīvētu ķimeņu sieru un zaļumiem. Visu cep 160 grādos apmēram 1 stundu un 20 minūtes.