Drukāt šo lapu
15.06.2015 18:23

"Rīgas Apriņķa Avīzes" akcija "Ko vēstījām tavā dzimšanas dienā". No 1970. līdz 2008. gadam

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Rīgas Apriņķa Avīzes" akcija "Ko vēstījām tavā dzimšanas dienā". No 1970. līdz 2008. gadam Aprinkis.lv

"Vēstures pūralādē" jeb 70 gados, kopš pastāvējusi avīze, kas tagad nes "Rīgas Apriņķa Avīzes" nosaukumu, laikraksts ir vēstījis gan par lielākām un mazākām varas spēlītēm, gan par tautsaimniecības attīstību, gan par brīnišķīgiem cilvēkiem un notikumiem. Tāpēc, domājams, ka ielūkoties "vēstures pūralādē" varētu būt interesanti arī jums, mīļie lasītāji.

Paldies tiem, kas atsaucās portāla "Aprinķis.lv" aicinājumam pastāstīt, kad ir jūsu dzimšanas diena, un mēs informēsim, ko tieši tajās dienās pirms desmit, divdesmit, četrdesmit vai sešdesmit gadiem rakstīja laikraksts "Darba Balss" vai "Rīgas Apriņķa Avīze". Šoreiz piedāvājam ieskatīties, ko vēstīja laikraksts, kad pasaulē nāca Ilonas Heinrihsones ģimenes locekļi.

1970. gada 25. decembrī laikraksts "Darba Balss" neiznāca, bet dienu iepriekš avīzes pirmo lapu rotā virsraksts "Uz jaunās piecgades sliekšņa". Kā jau tiem laikiem piedienas, rakstā sīki un smalki iztirzāts, cik daudz gan sasniegts iepriekšējā piecgadē. Proti, Padomju saimniecībā "Olaine" tīrumi kļuvuši divas reizes auglīgāki, bet piena ražīgums audzis par 86 %.

Tomēr jāatzīmē, ka, domājot par darbiem, kas jāsasniedz nākamajā piecgadē, Rajona izpildkomitejas priekšsēdētāja norāda: "Ir sasāpējušas lietas. Vien no tādām – telefona sakari. Dabūt sarunu ar mūsu rajona vairākām vietām ir ārkārtīgi grūti." Tāpat tiek rakstīts, ka, sākot ar 1971. gadu, vairs nevajadzēs glabāt septiņu dažādu veidu transportlīdzekļu vadītāju apliecības. Tagad, pēc jaunajiem likumiem, būšot viena vadītāja apliecība ar ieliekamo talonu.

1975. gada 7. decembrī laikraksts "Darba Balss" raksta: "Restorāna "Sēnīte" apkaimē 4. ceļu būves rajona 3. tiltu būves iecirkņa un 8. ceļu būves iecirkņa ļaudis veido jauno divlīmeņu kustības pārvadu, kas būs pirmā tik sarežģīta būve mūsu republikā."

Bet tikmēr Olaines universālveikala direktore intervijā avīzei stāsta, ka katru rītu veikals tiek vērts vaļā pulksten 11. Un šis veikals esot viens no pirmajiem, kas pirms diviem gadiem pārgājis uz pašapkalpošanās sistēmu. Pēc veikalnieces teiktā, tas krietni uzlabojot pircēju apkalpošanas kvalitāti.

2004. gada 16. novembrī laikraksts "Rīgas Apriņķa Avīze" raksta, ka Olainē pilsētas dome par 200 tūkstošiem latu būvēs hokeja laukumu ar mākslīgo ledus segumu. Tāpat pašvaldībai tapusi jauna vietne.

Savukārt Siguldas pašvaldības uzņēmums SIA "Jumis" ir viens no pirmajiem atkritumu apsaimniekošanas komersantiem valstī, kas sācis dalīti vākt bīstamos atkritumus – medicīnas preces un baterijas. "Diemžēl joprojām pastāv nopietna problēma, kas nav pilnībā atrisināta. Daļa pilsētas iedzīvotāji nav atbildīgi un izgāž savus atkritumus uzņēmumiem piederošos konteineros vai mežā," avīzei stāsta uzņēmuma pārstāves.

2008. gada 3. decembrī laikraksts "Rīgas Apriņķa Avīze" raksta, ka dažus mēnešus pēc Rīgas HES tilta remonta, kas kopumā valstij izmaksāja 651,17 tūkstošus latu, uz tilta parādījušās visnotaļ iespaidīgas bedres. Tiek apgalvots, ka uzņēmumi, kas veica tilta ceļa seguma remontdarbus, savu darbu padarījuši nekvalitatīvi, tāpēc viņiem savas kļūdas būs jālabo.

Bet tikmēr Siguldā izsludināts skaistāko Ziemassvētku rotājumu konkurss pašvaldību iestādēm, veikaliem un kafejnīcām. Savukārt Latvijas leļļu teātrī atkal no jauna tiek iestudēta operete "Nāc pie puikām" ar Raimonda Paula mūziku un Jāņa Petera vārdiem. "Tagad varoņi ir mainījušies – tiem kabatās ir i-podi, mugurā reperu džinsas, arī viņu dziesmām cits skanējums," raksta avīze.