Uzņēmējdarbība
Uzņēmējdarbību laukos var veicināt ar kompleksajiem risinājumiem
Autors apriņķis.lvUzņēmējdarbību laukos var veicināt ar kompleksiem risinājumiem, iepazīstoties ar pētījuma «Latvijas lauku telpas attīstība un tās izaicinājumi» rezultātiem, atzīst Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti.
15. decembrī apbalvoti labākie Latvijas uzņēmumi Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras konkursā “Eksporta un inovācijas balva 2011”.
Sāļo uzkodu ražošana Ādažu kolhozā pirms 40 gadiem ir pirmsākums arī iecienīto Ādažu čipsu ražošanai, ko šodien ražo Latvijā vadošais čipsu un sāļo uzkodu ražotājs a/s “Latfood”. Padomju Savienības laikā uz Latviju atvestas pirmās ražošanas iekārtas, kas bija norakstītas Krievijā. Sadarbībā ar Maskavas uzņēmumu “Kolos” uz iekārtām 1971. gadā kolhozā “Ādaži” sāka ražot “čipsu” vectētiņus – kartupeļu salmiņus. Valdis Blūms, a/s “Latfood” valdes priekšsēdētājs, atzīst, ka mūsdienās čipsi kļuvuši par eksportējamu produktu – no visiem Latvijā saražotajiem čipsiem aptuveni 48 % tiekot eksportēti.
Nākamā gada augustā uzņēmumam “Spilva” Babītes novadā apritēs desmit gadu jubileja. Tomātu mērces, dresingi, zupas, biezeņi, gurķi, sulas, majonēzes, mārrutki, sinepes – produktu klāsts tik plašs, ka Latvijas tirgū konkurents uz katra stūra, atzīst “Spilvas” mārketinga direktore Dana Erciņa-Užāne.
“Medicamina” nav vienkārši vecs uzņēmums, tas ir sens, saka tā vadītājs Juris Kaimiņš. Uzņēmuma pirmsākumi meklējami Koksnes ķīmijas institūtā, kur viņa tēvs ķīmijas profesors Imants Kaimiņš jau 1987. gadā sāka ražot medicīnas preces un kosmētiku no dabas vielām.